Senker grensen for tillatte tungmetaller i matvarer
EU-krav utfordrer norske løkbønder
Lavere grenseverdier for kadmium i løk, som er varslet fra neste sommer av, sørger for bekymringer hos produsenter rundt Mjøsa.
I 2021 strammet EU inn grenseverdiene for tungmetaller i matvarer. Som en konsekvens av det har Landbruksdepartementet varslet at lavere grenseverdi for kadmium i løk vil bli innført i Norge senest 1. juli 2026, skriver Nationen.
Mens det i dag er tillatt med 0,05 milligram kadmium per kilo løk, er det i det nye regelverket bare lov med 0,03 milligram kadmium per kilo.
Ingen kan dyrke løk hvis de risikerer å sitte igjen med en avling som ikke kan selges
Kadmium finnes naturlig i jord, spesielt på jord som inneholder mye alunskifer. For mye kadmium kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for kreft.
45 prosent av løken i Norge dyrkes i Innlandet, hvor det er mye alunskiferjord, opplyser Gunn Jorunn Sørum som er organisasjonssjef i Gartnerhallen.
Truer norsk løkproduksjon?
– I disse områdene er det høyere risiko for at kadmium-innholdet skal komme opp mot 0,03 milligram per kilo. Det nye forbudet setter i praksis 45 prosent av norsk løkproduksjon i fare, mener Sørum.
– Ingen kan dyrke løk hvis de risikerer å sitte igjen med en avling som ikke kan selges, sier Gartnerhallens organisasjonssjef.
Det finnes ingen oversikt over akkurat hvor mye kadmium det finnes i jorda på ulike steder.
– Vi trenger mer kunnskap om kadmium-innholdet på de ulike skiftene, slik at bøndene kan unngå å dyrke løk eller iverksette agronomiske tiltak på de mest utsatte stedene, forklarer Gunn Jorunn Sørum.
- LES OGSÅ: Fant få skadelige stoffer i grønnsaker
Nylige artikler
Første skritt på veien til å fase ut bruk av forsøksdyr i Norge?
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
EU-krav utfordrer norske løkbønder