Ernæring
Her er forslagene som skal gi bedre kosthold – og jevne ut sosiale forskjeller
En offensiv pakke på fem spenstige tiltak skal sørge for bedre kosthold i de norske hjem. Ett av dem er gratis frukt og grønt til barn og unge, foreslått av et regjeringsoppnevnt utvalg.
Usunt kosthold er én av ti store utfordringer for folkehelsen i Norge. Et usunt kosthold, kombinert med et for stort energinntak og et for lavt eneriforbruk over tid, øker risikoen for de fleste ikke-smittsomme sykdommer. Det gir tak av helse og fører til økte kostnader.
Sosiale helseforskjeller
Det er dessuten dokumentert forskjeller i kostholdet mellom sosiale grupper, mellom kjønnene og geografiske områder.
For å gjøre noe med dette, skulle en ekspertgruppe, ledet av Geir Sverre Braut, komme med konkrete forslag til tiltak som skal motvirke den uønskede utviklingen. I dag overleverte gruppen til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Her er utvalgets fem prioriterte tiltak, i ikke prioritert rekkefølge:
- gratis frukt og grønt til barn og unge
- avgift på sukkerholdig drikke (sukkeravgift)
- forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge
- obligatorisk matmerking
- reduserte porsjonsstørrelser
Den komplette rapporten finner du her.
Det er et faktum at Norge ikke har greid å stoppe en økning av fedme og diabetes i befolkningen, eller nedgangen i fysisk aktivitet, understreker helse- og omsorgsdepartementet.
Ikke nok med det. Det er heller ingenting som tyder på at befolkningen har nådd målet i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold om 20 prosent økning i forbruk av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk innen utgangen av 2023.
Tvert imot er det ein registrert en nedgang i forbruket, særlig for frukt og bær og fisk. Det trengs derfor mer kraftfulle tiltak for å stoppe den negative kosthaldsutviklingen i befolkningen. Nå er håpet at mer radikale forslag kan gjøre susen.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?