Brukttøy

UFFs containere for brukttøy kaster godt av seg.

UFF Norges innsamling ga 30 millioner til bistand

UFF Norge samler inn brukt tøy i 248 norske kommuner. Containerne er åpenbart populære for innsamlingen resulterte i hele 30 millioner kroner til u-landshjelp i fjor.

Publisert Sist oppdatert

U-landshjelp fra Folk til Folk i Norge – UFF er en livssynsnøytral bistandsforening som driver innsamling av brukt tøy. Pengene som kommer inn gjennom salget av det innsamlede tøyet går til bistandsarbeid i en rekke land i Afrika.

UFF har utplassert rundt 3.000 grønne containere i Norge, fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord.

25 prosent av alt norsk brukttøy

UFF Norge samler inn brukt tøy i 248 norske kommuner. Det er rundt 25 prosent av alt brukttøy som samles inn over hele landet. UFF er dermed en av de absolutt største innsamlere av brukt tøy og tekstiler i Norge, understreker UFF selv i en pressemelding.

Bistandsprosjektene, som det samles inn penger til, dreier seg blant annet om lærerutdanning, hiv/aids-samfunnsprosjekter, tuberkuloseprosjekter, førskoler, bevisstgjøringsprogrammer for klimaendringer, yrkesopplæring, egne program for kvinner og jenter samt flere andre viktige områder.

I 2023 ga UFF Norge til sammen rundt 30 millioner kroner til slike prosjekter. UFF har en meget liten og effektiv organisasjon i Norge, og hele overskuddet fra UFFs innsamling går til bistand og veldedige formål, poengterer foreningen.

Idrettens tekstilinnsamling

I tillegg til støtte til bistandsprosjekter i en rekke land i Afrika, har UFF Norge startet opp det som heter »Idrettens Tekstilinnsamling» her i landet. 

Høyere priser, høyere rente og dyr strøm har ført til økt fattigdom. Dette rammer også barn og unge. Frafallet i idretten, på grunn av at familiene får dårligere råd, bekymrer mange. UFF Norge ser det derfor som meget viktig å støtte opp om økonomien i idrettslagene slik at flest mulige barn kan delta i aktiviteter.

For øyeblikket samarbeider UFF med 189 idrettslag over hele landet. I de siste to årene har det ført til nærmere 3 millioner kroner i inntekter til idrettslagene.

UFF har i år 12 gjenbruksbutikker i Norge. Kjøp av brukte klær og tekstiler er sterkt økende i Norge, og UFF har derfor planer om ytterligere ekspansjon i antall utsalg for brukte tekstilet og tøy.

Vintagebølgen

Vintagebølgen er stor i Norge for øyeblikket, og UFF er en viktig aktør også på dette området.

I øyeblikket har UFF- organisasjonen butikker i Oslo, Hamar, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Slemmestad (Asker).

I Hamar , Bodø og i Slemmestad samarbeider UFF-butikkene dessuten med gjenbrukssentre og gjenvinningsstasjoner.

Nye regler for innsamling fra 2025

Fra 2025 vil det bli innført nye regler for innsamling av brukte klær og tekstiler her i landet. Kommunene vil da få et større ansvar for å tilrettelegge for innsamling av brukte tekstiler. 

UFF Norge deltar nå i arbeidet for å få hensiktsmessige regler på dette området slik at de veldedige organisasjonene, som i dag driver tøyinnsamling, fortsatt kan bidra med store og meget viktige økonomiske både til bistandsprosjekter i fattige land og til veldedig arbeid her i Norge, skriver foreningen videre.

Potensialet for å øke det innsamlede volumet av brukt tøy og brukte tekstiler er fortsatt stort her i landet. 

Mye ender fortsatt opp som restavfall

Hvert år forbruker vi i gjennomsnitt 19,3 kilo med klær og hjemmetekstiler, per person. UFF regner med at 48.809 tonn tekstiler ikke havner i innsamlingscontainere, men blir kastet som restavfall.

Dette er stor sløsing av produkter og materialer, ettersom en god del av disse klærne og tekstilene kunne blitt gjenbrukt, understreker UFF Norge og oppfordrer folk til å ta deres containere i bruk.

«Da bidrar du både til bistandsarbeid i fattige land, breddeidrett i Norge og du er en viktig del av miljødugnaden i Norge», skriver foreningen.

Powered by Labrador CMS