Melkeproduksjon

Etterspørselen etter økologisk melk er i ferd med å øke mer enn det bønder i sentrale strøk kan levere, advarer Økologisk Norge.

Krever at det legges til rette for økt produksjon av økologisk melk

Den nasjonale etterspørselen etter økologisk melk øker mer enn det bønder i sentrale strøk kan levere. Det må derfor legges til rette for at nye økologiske produsenter kan komme til, mener landsmøtet i Økologisk Norge.

Publisert Sist oppdatert

Økologisk Norge er landets største ideelle organisasjon for både den som dyrker og den som spiser økologisk. I helga var det landsmøte i Brumunddal, med både faglig debatt, politiske uttalelser og valg.

Har sagt opp avtaler

Ett av flere sentrale temaer var økologisk melk. Den nasjonale etterspørselen er nemlig i ferd med å øke, og Tine trenger mer økologisk melk. 

Problemet er imidlertid at  Tine sagt opp avtaler med åtte økologiske melkeprodusenter i Nord-Norge. Dessuten er tappelinjen for økologisk melk blitt lagt ned. Dette er også i ferd med å skje i Rogaland, understreker Økologisk Norge. 

Produsenter i sentrale strøk på Østlandet og i Trøndelag prioriteres, der det er lett og tilgjengelig frakt.

Kan ikke levere nok

Markedet er altså i ferd med å øke mer enn det bønder i sentrale strøk kan levere av økologisk melk. 

Med økende etterspørsel av økologisk melk er melkemangel ikke utenkelig, og import blir alternativet.

Landsmøte Økologisk Norge

Det er derfor viktig at dagens økologiske melkeprodusenter sikres, samtidig som det tilrettelegges for at nye kan komme til. 

Og det over hele landet, poengterer landsmøtet i én av sine uttalelser.

Melkemangel i vente?

Med økende etterspørsel av økologisk melk er melkemangel ikke utenkelig, og import blir alternativet, frykter Økologisk Norge. 

«Det er essensielt viktig at merprisen på økologisk melk opprettholdes over hele landet slik at selvforsyningen av norsk økologisk melk ikke reduseres på sikt», skriver den ideelle organisasjonen.

Landsmøtet i Økologisk Norge krever derfor at avtalepartene og Tine tilrettelegger for produksjon av økologisk melk – med merpris i hele landet.

«Skal økologisk produksjon være en spydspiss for landbruket, er det helt nødvendig at vi også har en økologisk melkeproduksjon over hele landet. Allerede i dag ser vi en økning av importerte økologiske meieriprodukter, stikk i strid med mål om økt selvforsyning, fremhever Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge.

Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge.

Allerede i dag ser vi en økning av importerte økologiske meieriprodukter, stikk i strid med mål om økt selvforsyning.

Stina Medhus, styreleder

Powered by Labrador CMS