Offentlige innkjøp

Økologisk Norge vil ha konkrete mål for offentlig innkjøp av økologisk mat til for eksempel statlige kantiner.

Offentlige innkjøp et must for å løfte omsetningen av økologisk mat

Økologisk Norge etterlyser konkrete, tallfestede mål for offentlig innkjøp av økologisk mat – i for eksempel Forsvaret, helse-Norge og statlige institusjoner. 

Publisert Sist oppdatert

Brumunddal. Hvordan kan vi stimulere til økt etterspørsel etter norskproduserte økologiske varer, spurte landbruksminister Geir Pollestad (Sp) landsmøtet i Økologisk Norge. 

Et betimelig spørsmål som åpner for mange muligheter, mente organisasjonen og ga svar på utfordringen.

Konkrete tall og årlige handlingsplaner

  • Norge trenger tydelige mål for offentlige økologiske innkjøp i for eksempel Forsvaret, helse-Norge og andre statlige institusjoner. 
  • Det trengs et konkret, tallfestet mål om økologisk produksjon med årlige handlingsplaner, konkrete tiltak og midler til gjennomføring.

Delegatene var klare på at ambisiøse mål for økologisk produksjon og offentlige innkjøp av norsk økologisk mat er nødvendig for å bidra til et mer bærekraftig landbruk. 

Å satse på miljøvennlig og sunn økologisk mat, har aldri vært viktigere, var omkvedet.

Må sikre tilstrekkelig med midler

Pollestad understreket at matproduksjon er viktig for beredskap, verdiskaping og arbeidsplasser. 

Da må vi ta hele landet i bruk, samtidig som avtalepartene sikrer tilstrekkelige midler over jordbruksavtalen til lønnsom økologisk produksjon over hele landet, understreket landsmøtedelegatene.

– Et samlet landbruk er enig om at virkemiddelet for å oppnå mer økologisk er å sette seg et konkret prosentmål for produksjon, sa Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge. 

Vil gi bøndene forutsigbarhet

–  Vi trenger også mål for offentlig innkjøp av mat, som vil kunne sikre bøndene forutsigbarhet og mulighet til å satse på økologisk produksjon, la hun til.

Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge, uttrykte det slik:

– Forutsigbarhet er nødvendig i hele næringa. Økologisk Norge støtter derfor landbrukets felles krav om endringer i opptrappingsplanen.

Powered by Labrador CMS