Urbant landbruk
Veileder skal hjelpe kommunene
med dyrkingsprosjekter
Regjeringen oppfordrer kommunene til å legge til rette for urbant landbruk. En fersk veileder fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) skal hjelpe dem til å få fart på saken.
Den nasjonale strategien for urbant landbruk, «Dyrk byer og tettsteder», som ble lansert i februar 2021, ser ut til å ha inspirert til økende aktivitet i landets kommuner.
For å sette ytterligere fart på utviklingen, lanserer forskningsinstituttet NIBIO nå en veileder som gir kommunene høyst konkrete tips og råd for å lykkes med lokale dyrkingsprosjekter.
At flere får kunnskap om både dyrking og bevaring av arealer, bidrar til å styrke matsikkerheten i hele landet
Hensikten er rett og slett å få kommunene rundt omkring i landet til å dyrke mat, eller legge til rette for at innbyggerne lar seg friste.
Regjeringen ønsker at flere skal utnytte mulighetene som ligger i urbant landbruk. Det er mangfoldig, og kan for eksempel være andelslandbruk, skolehager, takhager eller pallekarmer.
Økt naturmangfold og verdiskaping
«Det urbane landbruket gjør byene og tettstedene grønnere og triveligere. Det gir rom for økt naturmangfold, bedre folkehelse og økt verdiskaping gjennom nye forretningsmodeller for gårdbrukere og andre produsenter. Byene blir også mer robuste i møte med klimaendringer og økt nedbør», reklamerer Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.
«Å bruke byer og tettsteder til dyrking, beplantning og grønnstrukturer, gjerne kombinert med andre formål, bør i økende grad bli en del av byplanlegging og ny næringsutvikling», fortsetter departementet.
Mer lokal matproduksjon
– Det er flott å se at stadig flere kommuner setter i gang med dyrkingsprosjekter. Med urbant landbruk kan flere bidra til mer lokal matproduksjon. At flere får kunnskap om både dyrking og bevaring av arealer, bidrar til å styrke matsikkerheten i hele landet, mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?