
Høstkonferanse
Innovasjon og bærekraft
i norsk jordbruk
Foreløpig program
- 08:30 – 09:00
- Registrering og velkommen
- 09:00-09:20
- Kunstig intelligens – bondens beste venn
Det finnes knapt en sektor som kan dra større nytte av KI enn landbruket. Den teknologiske utviklingen gir bonden en rekke muligheter til å optimalisere produksjonen. Bare ett stikkord her: den nye gjødselforskriften.
🍏 Robert Murphree, agrotekniker og kvalitetsrevisor i landbruk, eier av Landbrukspartner AS. - 09:20 – 09:40
- Økologi, innovasjon og asymmetrisk maktbalanse i matsystemet
Økologisk mat har fungert som en innovasjons driver både i produksjon og bearbeiding av mat med smak av god samvittighet. Men, innovasjon kan ha utilsiktede negative sideeffekter.
🍏 Sveinung Grimsby, PhD, forsker og prosjektleder i Nofima. Hadde blant annet ansvaret for det økologiske prosjektet som alle opplysningskontorene i landbruket stod bak. - 09:45 – 10:00
- Hva er galt med økologisk?
Alle snakker pent om økologisk matproduksjon. Om spydspissfunksjonen for det konvensjonelle jordbruket, om miljøfordelene og bærekraften. Men hvorfor blir det bare med praten?
🍏 Kari Marte Sjøvik, leder av Økologisk Norge. - 10:00 – 10:15
- Pause
- 10:20 – 10:45
- Biologisk plantevern – beredskap under press
Når kjemiske plantevernmidler forsvinner, forsvinner også vernet rundt mange kulturer. Vi har ikke tilgang til nødvendige alternativer – og Norge er ikke prioritert for nye løsninger.
🍏 Silje Stenstad Nilsen, gründer og grønn leder i Biologisk AS. - 10:45 – 11:00
- God jordhelse – for matsikkerheten
Jord er et viktig grunnlag for å produsere mat, men klimaendringer, utbyggingspress og ødeleggende landbrukspraksiser truer matjorden vår. Sunn jord er mer robust og blir derfor enda viktigere for en bærekraftig matproduksjon i framtiden.
🍏 Hilde Tveiten Døvre, utviklingssjef Norge i Det kongelige selskap for Norges Vel. - 11:00 – 11:10
- Pause
- 11:10 – 11:30
- Riksrevisjonens rapport «Reduksjon av klimagassutslepp frå jordbruket». Når næringen sitt ambisiøse mål?
Jordbruket skal gjennomføre store utslippskutt innen 2030. Er klimaavtalen mellom staten og jordbruket urealistisk? Hør mer om funnene.
🍏 Kristine Rødstøl Henden, prosjektleder for forvaltningsrevisjonen og seniorrådgiver i Forvaltningsrevisjonsavdeling 2.
🍏 Solveig Dahl, avdelingsdirektør i Forvaltningsrevisjonsavdeling 2. - 11.35 – 11.55
- Bondens klimaarbeid og norsk matproduksjon
Er jordbruket enig i Riksrevisjonens funn? Klimaarbeid i takt med mulighetene på gårdene.
🍏 Bjørn Gimming eller Bodhild Fjelltveit, Norges Bondelag (ikke bekreftet) - 11:55 – 12.40
- Lunsj
- 12:40 – 13:10
- Osloregionens storsatsing på kortreist mat
Kommunene bruker store summer på mat til barnehager, skoler, sykehjem og kantiner, men lite går til lokale produsenter. Må det være slik?
🍏 Hanne Prøis Kristiansen, prosjektleder for kortreist mat i Osloregionen, et delprosjekt under «Varelogistikk i Vestkorridoren». - 13:10 – 13:35
- Økologisk grøntproduksjon i Norge – hvor trykker skoen?
Det var vært fokus på økologisk produksjon av norsk frukt og grønt under årets jordbruksforhandlinger. Gjøres det nok for å gi denne bærekraftige matproduksjonen det løftet den fortjener?
🍏 Anders Hørthe, Gartnerhallen, økobonde og eier av Hørte gård på Sylling - 13:35 – 13:50
- Pause
- 13:50 – 14:10
- Norges nye øko-strategi – skal vi endelig lykkes?
Stortinget har vedtatt at økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av landets totale jordbruksareal innen 2030. Regjeringen har fulgt opp ved å presentere en revidert nasjonal øko-strategi og invitert bransjeaktørene til samarbeid. Hva nå?
🍏 Nils Kristen Sandtrøen, Landbruks- og matminister (Ap). Bekreftet! - 14:10 – 14:35
- Matsystemutvalget – bærekraftige matsystemer og behovet for matsikkerhet
Ifølge FN er et bærekraftig matsystem et system som tar vare på matsikkerhet og sikrer økonomisk, sosialt og miljømessig grunnlag for framtidige generasjoner. Ikke minst i usikre tider som i dag. Det regjeringsoppnevnte Matsystemutvalget er allerede godt i gang med sitt arbeid og har hatt de første innspillmøtene. Hva er de første refleksjonene?
🍏 Bent Høie, leder av Matsystemutvalget (ikke bekreftet) - 14:40 – 15:00
- Løkkabonden – med fyrrige retter mot matsvinn
«Løkkabonden mot matsvinn» serverer bærekraftig, økologisk og vegetarisk mat til Grünerløkkas 2.000 barnehagebarn og har fått bydelens ungdommer til å bli ambassadører mot matsvinn.
🍏 Peter Nielsen, konsulent, Oslo kommune, bydel Grünerløkka - 15:00 – 15:15
- Avslutning
- Med forbehold om endringer i programmet.
Vil du bli samarbeidspartner?
Som samarbeidspartner blir din logo eksponert slik under arrangementet:
🍏 Toppbanner på okologisk.24.no
🍏 Annonser i nyhetsbrev
🍏 Synlighet i sosiale medier
🍏 På skjerm på scenen
🍏 1 deltaker inkludert i pakken
Pris: kr 5.000,- inkl. mva
Er du student eller har rett til honnørrabatt får du en ekstra hyggelig pris på digitale billetter til arrangementet
Pris:
kr 490,-
Kontakt oss for digitale billetter her
🌼
Sted: Litteraturhuset i Oslo 📍
kl. 09:00–15:15
🍏
Det snakkes mye om bærekraft – også i jordbruket.
Og det tenkes og jobbes i flere baner:
Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg som skal finne veien til et mer bærekraftig matsystem i Norge. Hvilke muligheter finnes?
Riksrevisjonen har nylig undersøkt om jordbruket kommer til å greie utslippsmålet sittinnen 2030. Hva er problemet, og hva må til for å lykkes?
Stortinget har vedtatt at økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av landets totale jordbruksareal innen 2030. Økologisk matproduksjon og bærekraft er to sider av samme sak, så hva venter vi på?
Innovasjon kommer til å spille en enda større rolle framover, både for bonden, for norsk matproduksjon og landets matberedskap. Ny teknologi vil gi bedre og mer effektive muligheter.