Energibarer gir ofte en høy blodsukkerstigning, og etter en topp kommer en dal, påpeker Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Altfor mange skolebarn får med seg energibar i matpakken sin

Ett av fire barn i alderen 11 og 12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste, nemlig frukt og grønnsaker.

Publisert Sist oppdatert

En landsdekkende undersøkelse som Norstat har gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i april i år, viser at 25,5 prosent av 11- og 12-åringene får med seg energibarer i matpakken.

Ifølge den får over halvparten av elever i aldersgruppen 11 til 16 år ikke med frukt eller bær hjemmefra, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.

– Du kunne nesten like gjerne sendt med en sjokolade om du sender med energibarer, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen.

Lett å bli lurt 

– Mange foreldre tror det er et sunt valg. Emballasjen lover lite kalorier og fiber, og viser fristende bilder av frukt, sier hun. 

– Men barene inneholder ofte mye tilsatt sukker, bearbeidede ingredienser og ekstrudert korn – varmebehandlet og «puffet» – som gir mindre næring og helsefordeler sammenlignet med matvarer der kornet er mer intakt, som i grovbrød og havregrøt, påpeker Iselin Sagen. 

Lyst brød har heller ikke de samme helsefordelene som grovbrød. Mange har fortsatt grovbrød med i matpakkene, men også her viser undersøkelsen en negativ utvikling når barna blir eldre. 

Mange foreldre tror det er et sunt valg. Emballasjen lover lite kalorier og fiber, og viser fristende bilder av frukt. Men barene inneholder ofte mye tilsatt sukker

Iselin Sagen, ernæringsrådgiver

– Søte barer og loff gir rask blodsukkerstigning og påfølgende fall, noe som svekker konsentrasjonen. Barn trenger jevn energi som varer gjennom hele skoledagen, understreker hun. 

Helsemyndighetene anbefaler minst fem porsjoner frukt og grønt daglig – helst åtte.

 Likevel spiser norske barn langt mindre. Ifølge Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 synker inntaket med alderen fra 4,4 porsjoner (to til fire år) til tre porsjoner (14 til 16 år). 

Matpakkene speiler dette: 65 prosent av fem- til 12-åringer har med frukt, mot bare 38 prosent av tenåringene. For grønnsaker gjelder 31 og 22 prosent.

– Gå for grove kornprodukter, og legg alltid ved frukt og grønnsaker. Gjør det enkelt. Et eple og en gulrot er supert. Det tar ingen ekstra tid og kommer ferdig pakket fra naturens side, anbefaler ernæringsrådgiveren.

– Paprika på brødskiven gir ikke bare mer smak, men også fiber og vitamin C. Det styrker opptaket av jern fra grove kornprodukter og bidrar til jevn energi og bedre konsentrasjon. Det gir fort også en porsjon mer av de anbefalte fem til åtte porsjonene. Så alt teller, minner hun om.

Powered by Labrador CMS