
Norgesgruppen
Deler ut 25 millioner til
grønne prosjekter i matbransjen
Norgesgruppen etterlyser bærekraftprosjekter i verdikjeden for mat og drikke. Dens fond «Handle» skal nemlig dele ut nye millioner i sin femte søknadsrunde.
«Handle» er Norgesgruppens bærekraftfond, og ble etablert i 2021. Hvert år støtter fondet prosjekter i den norske mat- og drikkevarebransjen økonomisk. Målet er å bidra til raskere omstilling, på tvers av verdikjeden.
– For oss er dette én av flere måter å øke samarbeidet om bærekraftige løsninger i bransjen på, forklarer Signe Bunkholt Sæter, bærerkraftdirektør i Norgesgruppen.

– Da vi etablerte Handle i 2021, var det fordi vi så behov for en katalysator som kunne gi starthjelp til viktige prosjekter. I løpet av fire år har vi mottatt over 500 søknader. Det er ingen tvil om at det jobbes intensivt med omstilling på tvers av bransjen, mener hun.
75 millioner til 35 prosjekter
– Hittil har vi støttet 35 prosjekter med 75 millioner kroner. Nå ber vi igjen alle med spennende prosjekter om å søke. Fristen er 1. november. Vi har en ramme på 25 millioner kroner til de riktige prosjektene i denne runden, opplyser Signe Bunkholt Sæter.
Hun understreker at oppfordringen går ut til alle som befinner seg i verdikjeden, uavhengig av om man er produsent, leverandør, gründer, start-up, organisasjon, kunnskapsinstitusjon – eller en annen type aktør.
– Alle med prosjekter som har potensial for konkrete resultater, og økt samarbeid i flere ledd av verdikjeden, er velkomne til å søke, sier Sæter.
Handles nedslagsfelt er i tråd med Norgesgruppens prioriterte bærekraftområder «miljø», «helse» og «mennesker», skriver dagligvarekonsernet i en pressemelding.

Målet er at prosjekter som tildeles midler, skal utgjøre en reell forskjell i verdikjeden for mat og drikke her i landet. Det betyr at det er et vidt spekter av prosjekter som kan være aktuelle.
– Tidligere har vi blant annet støttet prosjekter med mål om grønnere og sunnere produkter og produksjon, redusert klimagassutslipp, mindre matsvinn, redusert plastbruk, bedre dyrevelferd og opplæring i arbeidstakerrettigheter, forteller Sæter.