Kvitnes Gård i Vesterålen har skapt et unikt gårdshotell med gourmetrestaurant der de utnytter gårdens mange muligheter.

The Nordic Prize 2025

Dette er Norges kandidat til prestisjetung nordisk restaurantpris

Kvitnes Gård på Hinnøya i Hadsel kommune er nominert som Norges kandidat til The Nordic Prize 2025, en av Nordens mest prestisjetunge utmerkelser for restauranter.

Publisert Sist oppdatert

The Nordic Prize ble etablert i 2010 for å hedre årets restaurant i Norden og og fremme kvalitet, kreativitet og håndverk i nordisk gastronomi. Den deles ut hvert år til en restaurant som har utmerket seg gjennom helhetlig opplevelse, bærekraft, service og gastronomisk nivå.

Kvitnes Gård var tidligere en av Vesterålens storgårder. 

«Den representerer en helhetlig og kompromissløs tilnærming til nordnorsk mat og vertskap. Råvarene dyrkes og foredles på gården, driften følger årstidene og menyen styres av naturens rytme», skrives det i begrunnelsen for nominasjonen av Kvitnes Gård som Norges kandidat i den nordiske konkurransen.

«Ambisjonen er kvalitet i alle ledd – fra jord og fjøs til kjøkken og servering – med bærekraft som praktisk prinsipp, ikke slagord. Gården i Vesterålen kombinerer restaurant, overnatting og egen produksjon, der gjestene får oppleve matens opprinnelse på nært hold», heter det videre i den norske juryens begrunnelse for kandidaturen.

Halvar Ellingsen drivkraften bak

Kjøkkensjef og medeier Halvar Ellingsen leder satsingen på Kvitnes Gård. 

Han har erfaring fra flere av landets mest meritterte kjøkken (blant annet Bagatelle, Ylajali og Palace Grill), vant NM i kokkekunst i 2009 og ble i 2025 kåret til «Årets internasjonale kokk» av Identità Golose. 

I 2024 mottok Kvitnes Gård Norges Vels Gründerpris for 2024. Gården er ikke bare en matdestinasjon, men også en modell for sirkulær matproduksjon, mente juryen.

Halvars bakgrunn fra Vesterålen og dype råvarekunnskap preger Kvitnes’ filosofi: gjøre råvarene best mulig rettferd – uten unødvendige effekter – og la stedet, sesongen og håndverket styre menyen, framheves det videre i nominasjonen til den nordiske restaurantprisen.

Felles for vinnerne er en tydelig identitet, dyp respekt for råvarene og en vilje til å drive gastronomien fremover – verdier som også kjennetegner Kvitnes Gård, mener Norges jury som består av Arne Ronold, Henrik Sandberg og Rune Rake. 

Prisen deles ut av en uavhengig nordisk jury. Årets vinner annonseres etter planen i februar 2026.  

Og her er listen over tidligere vinnere:

  • 2024: Hermetikken (Stavanger, Norge)
  • 2023: Restaurant À L’aise (Oslo, Norge)
  • 2022: Hot Shop (Oslo, Norge)
  • 2021: Speilsalen (Trondheim, Norge)
  • 2020: Jordnær (Gentofte, Danmark)
  • 2019: Re-Naa (Stavanger, Norge)
  • 2018: Søllerød Kro (Holte, Danmark)
  • 2017: Sabi Omakase (Stavanger, Norge)
  • 2016: Koks (Torshavn, Færøyene/Danmark)
  • 2015: Maaemo (Oslo, Norge)
  • 2014: Koks (Torshavn, Færøyene/Danmark)
  • 2013: Geranium (København, Danmark)
  • 2012: Maaemo (Oslo, Norge)
  • 2011: Henne Kirkeby Kro (Henne, Danmark)
  • 2010: Matsalen (Stockholm, Sverige)
  • 2009: Noma (København, Danmark)
Powered by Labrador CMS