Trine Rennan og Fredrik Øksnes fra Beistad i Steinkjer kommune tok over driften i januar i år. Her med det synlige beviset på at de har oppgradert kyllingproduksjonen til ECC-standard. Til høyre Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd hos Norsk Kylling.
Trine Rennan og Fredrik Øksnes fra Beistad i Steinkjer kommune tok over driften i januar i år. Her med det synlige beviset på at de har oppgradert kyllingproduksjonen til ECC-standard. Til høyre Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd hos Norsk Kylling.

Satser på Midt-Norge

Disse bøndene inngikk leveringsavtale med Norsk Kylling

Norsk Kylling AS inngår leveringsavtale med tre nye produsenter i Midt-Norge. Bakgrunnen er gode vekstprognoser. Dermed økes årsproduksjonen med 318.000 kyllinger.

Publisert Sist oppdatert

De tre nye produsentene holder til i Steinkjer, Melhus og Skaun. Alle er berørt av Norturas beslutning om å legge ned kyllingproduksjon i Trøndelag, skriver Norsk Kylling i en pressemelding. 

De nye avtalene kommer i tillegg til de fem leveringsavtalene som Norsk Kylling inngikk med andre bønder i Trøndelag i 2024. 

– Dette er dyktige bønder som vi har god erfaring med fra tidligere samarbeid. Vi gleder oss til at de blir del av laget vårt, forteller Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd i Norsk Kylling AS.

Og her de tre produsentene fra Midt-Norge som har signert leveringsavtale med Norsk Kylling. Alle har grønne energiløsninger i fjøs og får de første kyllingene i løpet av sommeren, opplyser Norsk Kylling i pressemeldingen.

Trine Rennan på Beistad i Steinkjer kommune. Hun har 1.150 kvadratmeter fjøs og får sitt første innsett med kyllinger i midten av juli. Fjøset har plass til 13.700 kyllinger per innsett og vil totalt produsere 90.000 kyllinger i året.

Per Ivar Solstad (til venstre) har inngått en avtale med Norsk Kylling om en årlig produksjon av 150.000 kyllinger.
Per Ivar Solstad (til venstre) skal årlig levere 150.000 kyllinger til Norsk Kylling.

Arnt Ove Løvås fra Melhus. Han har 1.000 kvadratmeter fjøs. Løvås får sitt første innsett med kyllinger i slutten av juli. Fjøset har plass til 12.000 kyllinger per innsett og vil totalt produsere 78.000 kyllinger i året.

Per Ivar Solstad fra Skaun kommune har 1.900 kvadratmeter fjøs. Solstad får sitt første innsett med kyllinger i starten av august. Fjøset har plass til 22.800 kyllinger per innsett og vil totalt produsere 150.000 kyllinger i året.

Overgangen til Norsk Kylling innebærer at bøndene oppgraderer produksjonen til ECC-standard. 

Dyrevelferdstandarden ECC står for European Chicken Commitment og innebærer kun bruk av kylling som vokser saktere og har bedre plass i fjøset. 

Den inneholder også krav om vindu eller dagslysspekter i fjøs, og leker og aktiviteter for kyllingene. I tillegg gjennomføres hvert år en revisjon av arbeidet, med tredjepartskontroll, understreker Norsk Kylling. 

Greier ikke å levere nok halal-kylling

Norsk Kylling AS har de siste årene hatt stabil vekst. Utviklingen så langt i år viser at enda flere velger kylling fra den Rema 1000-eide bedriften på Orkanger.

I januar startet Norsk Kylling med halalproduksjon. Hittil i år har mer enn 450 Rema-butikker tatt inn Halal-kylling-produkter i sitt sortiment. 

– Etterspørselen etter halalproduktene har vært større enn vi har klart å levere. Med tre nye bønder på laget vil vi både kunne øke denne delen av produksjonen og levere enda mer av Solvingeproduksjonen vår til Rema 1000, forteller Lien.

Muligheter for rugeegg

Veksten gir også behov for flere bønder som vil drive med produksjon av rugeegg, poengterer Tor Inge Lien. 

Selskapet jobber nå med å få på plass to til tre nye rugeeggprodusenter. 

Norsk Kylling er glad for å kunne bidra til å opprettholde produksjonen på flere gårder i Trøndelag. Her på besøk hos familien Solstad i Skaun kommune. Fra venstre Mari Solstad, Ella Solstad Stegavik, Per Ivar Solstad, Tanja Stamnsve og Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd i Norsk Kylling.
Norsk Kyllings Tor Inge Lien på besøk hos familien Solstad i Skaun kommune. Fra venstre Mari Solstad, Ella Solstad Stegavik, Per Ivar Solstad, Tanja Stamnsve og Tor Inge Lien.

Lien peker på at konsesjonsreglene ikke tillater mer enn 7.500 høner per produsent, og at det ikke er mulig å kombinere produksjon av rugeegg med slaktekylling. Det fører til at selskapet må rekruttere nye bønder til å starte opp, forklarer han.

Norsk Kylling håper at myndighetene vil se på en justering av konsesjonsgrensen.

– Ved å øke den for rugeegg, slik myndighetene gjorde for slaktekylling i 2015, kan bøndene bygge større fjøs, uten at det går utover dyrevelferden. Å drive med rugeegg er en heltidsjobb. Når bygge- og rentekostnadene er vedvarende høye, må vi se på slike tiltak, mener Lien.

Han peker i denne sammenheng også på matberedskapen og det uttalte målet om å øke selvforsyningsgraden i Norge til 50 prosent innen 2030. 

Powered by Labrador CMS