Opprinnelsesmerking

Birøkter i hagen.

EUs nye honningdirektiv gode nyheter
for norske forbrukere

EU-kommisjonen vedtok nylig et nytt honningdirektiv. Én av endringene er kravet om opprinnelsesmerking av honning. Norges Birøkterlag og Honningsentralen applauderer.

Publisert Sist oppdatert

Det er en kjent sak at honning er én av matvarene som det svindles mest med globalt, sammen med melk, olivenolje, krydder og alkohol, skriver Norges Birøkterlag til Økologisk24.

Norges Birøkterlag
i korte trekk

  • Fag- og interesseorganisasjon for birøktere, med 4.000 medlemmer og rundt 100 lokallag i hele landet.

  • Utvikler kurs for nybegynnere og viderekomne, jobber med alle forhold som har betydning for birøkt, driver utviklingsarbeid og er i dag Norges fagmiljø på honningbier. 

  • Etablert i 1884 og feirer 140-års jubileum i år.

Pålegger bedre merking

De nye reglene, som ble vedtatt av EU-kommisjonen 10. april, krever bedre merking av emballasjen. De vil sørge for at forbrukere kan unngå honning fra land med tvilsom praksis.

Økonomisk kriminalitet gjør allerede skade på birøktvirksomhet i mange land, og kan på sikt indirekte skade landbruket fordi det mangler honningbier til pollineringstjenester, fremhever birøkterne.

Både Norges Birøkterlag og Honningsentralen ønsker det nye regelverket velkommen. 

– Dette er gode nyheter for norske forbrukere, mener Katrine Røed Meberg, påtroppende generalsekretær i Norges Birøkterlag. 

Halvparten i hyllene er importert

I dag er nemlig mer enn halvparten av honningen i butikkhyllene importert, og flere produkter utydelig merket, påpeker hun. 

Norges Birøkterlag har ansatt Katrine Røed Meberg som generalsekretær.
Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norges Birøkterlag

Det kan stå «blanding av honninger fra land utenfor EU», «blanding av honning fra EU» og « blanding av honning fra land i og utenfor EU». 

– Med slik mangelfull merking er det umulig å vite hva man egentlig kjøper, sier Meberg. 

Overgangsperiode

Det vil bli gitt en overgangsperiode for å bruke opp gammel og trykke ny emballasje. Detaljene er ikke kjent enda. 

–  Med det nylig vedtatte honningdirektivet skal det komme fram av emballasjen hvilke land honningen kommer fra. Hvis det er en blanding av honninger fra flere land, skal de oppgis i prosent, og hvor mye fra hvilke land, presiserer daglig leder Anniken Bjørnå i Honningcentralen. 

Honningcentralen har allerede i mange år hatt merking med opprinnelsesland på sine produkter  – med ett unntak. 

Nå vil de også endre merkingen på det siste produktet, lover Bjørnå.

Norsk honning = verdifull pollinering

– Birøkt sørger for at vi har proffe pollinatorer til landbruket, fremhever Røed Meberg.

For frukt, bær og frøproduksjon er insektpollinering en nødvendig og grønn innsatsfaktor, på linje med sol og vann. Å sette inn bikuber i fruktblomstringen gir mer av både kvalitet og kvantitet i avlingen, forklarer hun. 

Samtidig er det inntektene fra honningen som er livsgrunnlaget for de fleste proffe birøkterne.

Dette er Honningsentralen SA

  • Samvirkebedrift med 1.300 medlemmer. 
  • Honningcentralen tar imot, foredler og omsetter medlemmenes honning. 
  • I tillegg omsettes importert honning, agave og lønnesirup. 
  • Virksomhetsområdet omfatter også innkjøp og salg av birøktutstyr.

– Rekrutteringen til birøktnæringen er viktig for landbruk og matsikkerhet. Derfor jobber Norges Birøkterlag for å sikre lønnsomheten for birøkterne. Vi oppfordrer forbrukerne til å velge blant de norske honningene, så vet de at biene også har gjort en pollineringsjobb i Norge, sier den nytilsatte generalsekretæren.

Anniken Bjørnå, daglig leder i Honningsentralen

– Honningcentralen støtter opp om dette, og er opptatt av å fremme den norske honningen i butikk. Riktig og god merking er viktig for oss, sier Bjørnå.

Falsk honning vanlig i EU

Det er kun honningbier som kan lage honning, og ikke alt som selges som «honning» er honning, skriver Norges Birøkterlag i en pressemelding. 

EUs direktorat for helse og matsikkerhet har ledet en offensiv, «From the hives», som i 2023 kom med en granskingsrapport. 

Falsk billig honning inn i EU senker honningprisen, ødelegger markedet og gjør birøkt ulønnsomt i mange land.

Den viste at 47 prosent av honningen, som ble importert til EU, var helt eller delvis forfalsket  – som regel ved innblanding av sukkersiruper laget av sukkerbeter, ris eller hvete. 

Kina ble pekt ut som én av flere kilder til svindelen. Det er godt kjent i bransjen at Storbritannia, Hellas og Tyrkia benyttes som transittland der honningen «EU-vaskes» før den går videre til resten av Europa.

Ødelegger honningmarkedet

Falsk billig honning inn i EU senker honningprisen, ødelegger markedet og gjør birøkt ulønnsomt i mange land. Svindelen er en trussel mot birøkt i Europa, og er tema i alle sammenhenger når birøktnæringen møtes. 

Birøkterorganisasjonene i Sverige og Danmark har lenge ropt varsku om at birøkternes økonomi bryter sammen på grunn av dette.

I Norge er birøkternes eget samvirkeforetak, Honningcentralen, den største forhandleren på markedet  – med fagkompetanse på feltet.

– Honningcentralen analyserer alt som importeres under vår merkevare, understreker Anniken Bjørnå. 

Flytende akasiehonning har vært en salgsvinner på det norske markedet i mange år, men akasietreet er ikke en vekst som finnes i Norge. Det er dermed ikke mulig i Norge å få produsert denne type honning, forklarer hun. 

– Vi har faste birøktere i utlandet som leverer kvalitetshonning, og som vi har fulgt tett gjennom mange år. Alt vi importerer av honning inn til Honningcentralen går rutinemessig til grundig analyse hos tredjeparts analysebyrå, legger Bjørnå til.

Se etter Nyt Norge-merket

– Vi anbefaler kunden å se etter Nyt Norge-merket når du skal kjøpe honning. Eller kjøp direkte fra en birøkter, anbefaler Katrine Røed Meberg.

– Da får du garantert kvalitetshonninger. I tillegg er du trygg på at biene har gjort en pollineringsjobb i Norge, sier hun.

I dag er mer enn halvparten av honningen i butikkhyllene importert og flere produkter utydelig merket, påpeker Norges Birøkterlag. Bildet er fra en honninghylle hos Rema1000.
Powered by Labrador CMS