Dyrevelferd
Jerseymeieriet på Bryne går nye veier med dyrevernmerket drikkemelk
Nå lanseres Norges første dyrevernmerkede drikkemelk fra kuer som får beholde kalvene sine. Og den er allerede å få kjøpt i dagligvarebutikker.
Dette markerer et viktig skritt for dyrevelferden i norsk melkeproduksjon, fremhever Dyrevernalliansen i en pressemelding.
I dag er det standard praksis å skille ku og kalv kort tid etter fødselen, men lokalmatprodusent Jerseymeieriet utenfor Bryne går nye veier. Som det første meieriet i Norge lanserer de melk der ku og kalv får tid sammen.
Dette er et gjennombrudd for dyrevelferden, og vi håper det vil inspirere flere melkebønder til å vurdere bedre løsninger for ku og kalv
– Dette er et gjennombrudd for dyrevelferden, og vi håper det vil inspirere flere melkebønder til å vurdere bedre løsninger for ku og kalv, sier Helle Haukvik, fagleder i Dyrevernalliansen.
Forskning viser at kalver som får være med moren sin blir mer sosiale, mindre stresset og bedre mødre selv. Likevel har det ikke tidligere vært mulig å kjøpe melk fra kuer som får beholde kalvene sine – før nå.
Dyrene fortjener det
På Herikstad gård, der Jerseymeieriet holder til, har Per Ådne Skårland og familien jobbet målrettet for å finne en mer dyrevennlig måte å drive melkeproduksjon på, roser Dyrevernalliansen i pressemeldingen.
– Jeg tilbringer halve døgnet med dyrene, og det er vårt ansvar stadig å forbedre deres forhold og livskvalitet. Vi skylder dyrene å sørge for at de har det godt mens de lever, understreker Skårland.
Jerseymeieriet følger nå etter Grøndalen gård, som i 2018 ble den første i Norge til å bli sertifisert med Dyrevernmerket for melk der ku og kalv får være sammen.
Nå tar de det enda et skritt videre, og for første gang er denne melken tilgjengelig i dagligvarebutikker, skriver Dyrevernalliansen videre.
Jerseymeieriet viser at en mer dyrevennlig melkeproduksjon er mulig
Dyrevernalliansen har i flere år jobbet for bedre ku-kalv-samvær i norsk melkeproduksjon. I 2008 finansierte vi det første forskningsprosjektet på feltet ved Veterinærhøgskolen, og i 2018 fikk Grøndalen Dyrevernmerket.
– Jerseymeieriet viser at en mer dyrevennlig melkeproduksjon er mulig. Nå må politikerne bidra til at flere bønder kan legge om driften, sier Haukvik.
I stortingsmeldingen om dyrevelferd 2024 er ku-kalv-samvær nevnt, men Dyrevernalliansen mener at tiltakene er for svake.
Organisasjonen krever derfor at gårder som Jerseymeieriet og Grøndalen får støtte for sitt pionerarbeid, og at Landbruks- og matdepartementet stiller strengere krav til bedre løsninger for ku og kalv.
Jerseymeieriets dyrevernmerkede melk er den første av sitt slag i Norge og et tydelig signal om at bedre løsninger for melkekyr er mulig, mener Dyrevernalliansen som håper at dette kan bane vei for endringer i hele bransjen.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat