Rødt og Senterpartiet
Krever bedre merking
av ultraprosessert mat
Både Senterpartiet og Rødt mener at det trengs tydeligere merking av ultraprosessert mat. Begge har fremmet forslag som behandles i Stortinget i dag.
– Vi er nødt til å gi forbrukerne bedre informasjon slik at de kan ta gode valg i butikken, sier Geir Jørgensen i Rødt til Nationen.
Han har funnet sammen med Sps Jenny Klinge, som ber representantene «sitte på ræva i salen slik at vi ikke sitter på ræva politisk».
Hvis du ser på kostholdsvalgene til folk med dårlig økonomi, så er det veldig, veldig mye mat som er tungt industrielt bearbeidet
Med seg har de ernæringsbiolog Marit Kolby, som i årevis har advart mot helseeffektene av ultraprosessert mat.
– Industrien får bare tilpasse seg
Hun mener slike produkter fortrenger ekte mat og kan knyttes til økende sykdom blant unge, inkludert angst og muskelplager. Hun ber industrien tilpasse seg.
– Det var ingen som tenkte på tobakksindustrien da vi lagde røykeloven. De får bare tilpasse seg, sier Kolby.
Hun trekker fram industribarnegrøt som eksempel på produkter som er designet for å fenge smaken, ikke næringen.
Rødt kaller det også et klassespørsmål, ikke bare et folkehelsespørsmål.
– Hvis du ser på kostholdsvalgene til folk med dårlig økonomi, så er det veldig, veldig mye mat som er tungt industrielt bearbeidet, sier Jørgensen.
– Det vi trenger, for å bygge kroppen vår, er både fett og protein hvor mye kommer fra norsk landbruk, sier Klinge.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?