Ernæringsbiolog og høyskolelektor Marit Kolby har i mange år tatt til orde for en merkeordning og nye kriterier for hva som skal regnes som sunn mat. Ampelfargene i hennes illustrasjon forklarer svært godt hva hun ser for seg.

Rødt og Senterpartiet

Krever bedre merking
av ultraprosessert mat

Både Senterpartiet og Rødt mener at det trengs tydeligere merking av ultraprosessert mat. Begge har fremmet forslag som behandles i Stortinget i dag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er nødt til å gi forbrukerne bedre informasjon slik at de kan ta gode valg i butikken, sier Geir Jørgensen i Rødt til Nationen.

Han har funnet sammen med Sps Jenny Klinge, som ber representantene «sitte på ræva i salen slik at vi ikke sitter på ræva politisk».

Hvis du ser på kostholdsvalgene til folk med dårlig økonomi, så er det veldig, veldig mye mat som er tungt industrielt bearbeidet

Geir Jørgensen, Rødt

Med seg har de ernæringsbiolog Marit Kolby, som i årevis har advart mot helseeffektene av ultraprosessert mat. 

– Industrien får bare tilpasse seg

Hun mener slike produkter fortrenger ekte mat og kan knyttes til økende sykdom blant unge, inkludert angst og muskelplager. Hun ber industrien tilpasse seg.

– Det var ingen som tenkte på tobakksindustrien da vi lagde røykeloven. De får bare tilpasse seg, sier Kolby.

Hun trekker fram industribarnegrøt som eksempel på produkter som er designet for å fenge smaken, ikke næringen.

Rødt kaller det også et klassespørsmål, ikke bare et folkehelsespørsmål.

– Hvis du ser på kostholdsvalgene til folk med dårlig økonomi, så er det veldig, veldig mye mat som er tungt industrielt bearbeidet, sier Jørgensen.

– Det vi trenger, for å bygge kroppen vår, er både fett og protein hvor mye kommer fra norsk landbruk, sier Klinge.

Powered by Labrador CMS