Vet du forskjellen mellom moreller og kirsebær? Ikke det? Uansett, begge smaker bra, og det blir mye av begge sorter i år.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Lovende sesong for norske moreller

Prognosene viser store mengder moreller, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet, melder Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Publisert

– Vi er mest sannsynlig 14 dager tidligere ute enn vanlig, og det er mye moreller på vei inn, faktisk over 700 tonn. Det er veldig positivt, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS). 

– Hardanger mener de kan levere fra første uken i juli. Det betyr at vi får en bred og lang sesong med norske moreller over store deler av landet, understreker Øie. 

Tunneler gir tryggere avlinger 

I 2024 ble det produsert 847 tonn norske moreller, mens det ble importert 1.033 tonn.

Moreller er sårbare for regn – i motsetning til mye annen grøntproduksjon. Ett eneste regnskyll kan ødelegge en hel avling. Derfor dyrkes stadig mer under plastbeskyttelse, forklarer fruktlagerinspektøren. 

– Når morellene dyrkes i tunnel, eller med dekke, er de langt mindre utsatt for værskader. Det gir både jevnere modning og mer stabile avlinger. Dekke fungerer nesten som en tunnel, og gir god beskyttelse også i områder med mye vind, sier Øie. 

Nordmenn spiser mellom 1.500 til 2.000 moreller tonn i året, litt avhengig av sesong. Her er også kirsebær med, men det er en liten andel. 

I 2024 ble det produsert 847 tonn norske moreller, mens det ble importert 1.033 tonn.

– Det er gode nyheter at vi får en noe lengre sesong i år. Vanligvis er den som regel over i midten av august, så spis og nyt dem når de er her, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen.

Morell eller kirsebær? 

Begrepene brukes ofte om hverandre, men det finnes en viktig forskjell. 

– Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge kalles moreller, og surkirsebær, som vi gjerne kaller kirsebær, forklarer Sagen. 

Powered by Labrador CMS