Inspirasjonsbonde Kjersti Rinde Omsted og Matvalgets leder Leif Magne Grastveit demonstrerer hvordan et bærekraftig måltid på norske ressurser kan lages.
Inspirasjonsbonde Kjersti Rinde Omsted og Matvalgets leder Leif Magne Grastveit demonstrerer hvordan et bærekraftig måltid på norske ressurser kan lages.

Gir storkjøkken en hjelpende hånd

Matvalget vant anbudsrunde

Gjennom ti år har Matvalget veiledet storkjøkken i Norge som ønsker å ta bærekraftige matvalg. Det skal de ikke slutte med, nå hvor en ny kontrakt er i boks.

Publisert Sist oppdatert

Virksomheten til veiledningstjenesten har delvis vært finansiert gjennom støtte fra Landbruksdirektoratet Mandatet er å øke forbruket av norsk økologisk mat i storhusholdninger. 

Oppdraget er blitt satt ut på anbud. Etter å ha signert ny kontrakt i forrige uke kan Matvalget nå glede seg over at det fortsatt har direktoratets (økonomiske) støtte i ryggen. Den nye kontrakten varer i tre år, opplyser Debio som eier Matvalget.

Matvalget
kort forklart

  • Gjennom praktisk veiledning, kompetanseheving, systematisk forankring i ledelse og innkjøp bidrar Matvalget til at kjøkken, virksomheter og beslutningstakere tar reelle, målbare steg mot mer økologisk, lokal og bærekraftig mat i offentlige og private storhusholdninger.
  • Matvalget veileder etter seks råd for et bærekraftig måltid:
  1. Lag mer mat fra bunnen av.
  2. Bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn.
  3. Tenk sesong.
  4. Gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat.
  5. Reduser matsvinnet.
  6. Bruk mer økologisk.

Les mer på matvalget.no.

Matvalget har siden 2015 gjort det bærekraftige måltidet konkret og gjennomførbart i offentlige og private storhusholdninger – gjennom praktisk veiledning, kompetanseheving og forankring i ledelse og innkjøp, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Vi er stolte over det vi har levert og mener at vi har bevist vår verdi, kommenterer Leif Magne Grastveit, Matvalgets nye daglige leder. 

– Nå som vi har fått nye kostråd og et nasjonalt mål på 10 prosent økologisk areal innen 2032, er Matvalget viktigere enn noen gang. Vi er takknemlig for å kunne fortsette med tillit fra direktoratet, legger han til. 

I oppdraget, som Matvalget har vunnet, er det også satt av tid og ressurser til å jobbe med økt forbruk av lokal mat. 

Dette er organisasjonen glad for «da det henger godt sammen med og har mange av de samme utfordringene som økt forbruk av økologisk mat», heter det videre i pressemeldingen.

Over 90 offentlige virksomheter har deltatt i Matvalgets veiledningsløp i løpet av de siste årene. Evalueringer viser endret forbruksmønster med høyere andel økologiske innkjøp. 

I videregående skoler har Matvalget nådd 162 kantiner med materiell og/eller veiledning. 

Andelen økologisk øker

Her har andelen økologiske i innkjøp økt fra 9 til 14 prosent, og råvareandelen fra 32 til 38 prosent i perioden 2021 til 2023. Effekten av fysisk veiledning fra Matvalget er større: I 42 skoler med fysisk veiledning var økoandelen 18 prosent og råvareandelen 43 prosent i 2023.

– Når storkjøkkenene serverer mat mer i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer, betyr det mindre halvfabrikata og mer råvare i måltidstilbudet. Velger man råvarer, er det også enklere å velge lokalt og økologisk, understreker Leif Magne Grastveit.

Matvalget samarbeider i dag med flere fylkeskommuner og kommuner om å legge om måltidstilbudet slik at maten er i samsvar Helsedirektoratets retningslinjer – med høyere andel som er lokalt produsert og som bygger opp under det offentlige økologimålet. 

Det er likevel rom for flere, mener Matvalget.

Powered by Labrador CMS