Tredobling siden 1969
Nesten halvparten er leid jord
I 2024 utgjorde andelen leiejord 49 prosent av alt jordbruksareal i drift, viser en fersk oversikt fra Statistisk sentralbyrå. I 1969 var den på 15 prosent.
Leie av tilleggsjord begynte å bli vanlig på 1950-tallet. Før den tid forekom jordleie hovedsakelig som forpaktning av hele landbrukseiendommer, inklusive driftsbygninger og bolighus, forklarer Statistisk sentralbyrå (SSB) i en fagartikkel.
I løpet av de siste 50 årene har andelen leiejord av landets totale jordbruksareal i drift økt betraktelig.
Selv om antallet jordbruksbedrifter er blitt redusert kraftig i det samme tidsrommet, har det totale jordbruksarealet i drift holdt seg relativt stabilt.
Det kommer av at leie av jord blir stadig mer utbredt i Norge. Mye av jordbruksareal på bedrifter som legger ned sin drift, blir nemlig holdt i drift gjennom jordleie, skriver SSB på sine nettsider.
I 1969, altså for godt over 50 år siden, utgjorde Norges totale jordbruksareal i drift 9,55 millioner dekar. Av det var 1,4 millioner dekar leiejord. Det utgjorde 15 prosent av totalen.
I 2024 var leiejorda på 4,78 millioner dekar – eller snaue 49 prosent av det totale jordbruksarealet i drift. Det var på 9,84 millioner dekar.
Arealet i drift per jordbruksbedrift har økt fra 62 dekar i 1969 til 268 dekar i 2024, altså mer enn en firedobling i størrelse.
Samtidig har leid jordbruksareal per bedrift økt fra 9 til 124 dekar.
Ser en på leid areal per bedrift med jordleie, har det økt fra 291 dekar i 1969 til 422 dekar i 2024, viser SSBs statistikk.
Varierer stort i pris
Hvert år ber Landbruksdirektoratet kommunene om å rapportere jordleiepriser. Prisene er del av det totale tallgrunnlaget for å kunne analysere forholdene for de ulike jordbruksproduksjonene i ulike deler av landet.
I undersøkelsen blir kommunene bedt om å opplyse om gjennomsnittlig leiepris på areal – fordelt på produksjonene gress, korn, potet, grønnsaker og bærdyrking, og innmarks- og utmarksbeite.
Prisene på leie av jordbruksareal varierer mye etter bruken, etter hvor det ligger og om det er «god» eller «dårlig» jord, understreker Statistisk sentralbyrå.
I 2024 var gjennomsnittsprisene per dekar slik:
- grønnsaker/bær 846 kroner
- potet 662 kroner
- korn 402 kroner
- gress 271 kroner.
Nylige artikler
Nesten halvparten er leid jord
EU-krav utfordrer norske løkbønder
Global etterspørsel etter økologisk mat høyere enn noensinne
– Forskjeller i barns mulighet til sunt kosthold er et varsko
Skal sjekke om plantevernmidler må trekkes fra det norske markedet
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk