
Den Sorte Havre
Nordmann vant VM i grøtlaging
med urkorn fra vikingtiden
Sven Seljom gikk helt til topps unders helgas verdensmesterskap i havregrøt-laging. Grøten laget han på knivkuttet svarthavre fra Tveter gård i Våler.
I helgen vant han World Porridge Making Championship, som gikk av stabelen i Carrbridge i Skottland. Verdensmesterskapet har blitt arrangert siden 1994 – og aldri før har en nordmann gått til topps.
– Jeg vant nok på grunn av den knivkuttede svarthavren jeg bruker. Den er helt spesiell. Det er bare vi i Norge som har den, forteller han.
Og det har han helt rett i. Den knivkuttede svarthavren er produsert av Den Sorte Havre fra Tveter gård i Våler, en prisvinnende lokalprodusent som er blitt norgeskjent de siste årene.
VM-debutant
Den Sorte Havre ble etablert som merkevare i 2019. Det er ekteparet Ingunn og Johan Anstensrud som står bak. Alle produkter er basert på svarthavre – en type urkorn som er blitt dyrket i Norge siden før vikingtiden, utradert på 1800-tallet og blitt hentet tilbake av ekteparet.
På spørsmål fra Økologisk24 svarer Ingunn Anstensrud:
– Ja, dette er første gang vi deltar i VM med vår havre.
Så dette er helt utrolig stas, rett og slett. Akkurat nå koker jeg vinner grøten
til NRK Østfold som er på vei hit til gården.
– Jeg la ned gode forberedelser og hadde ting på stell, så da gikk det bra, fortalte den nybakte verdensmesteren rett etter at tittelen var i boks.
– Det er mange hundre her, og da konkurransen var over, fikk mange smake på grøten min. Da fikk jeg veldig mye skryt fra mange hyggelige mennesker, sier Seljom.
Mesterskapet arrangeres tradisjonelt i forkant av den internasjonale grøtdagen, som markeres 10. oktober hvert år. I Norge markeres grøtdagen 23. oktober.