
Brødundersøkelse
Nordmenn får øynene opp for bygg
Årets kornhøst vil gi en byggavling på godt over 730.000 tonn – trolig den største i norsk historie. Bare rundt 3.000 tonn brukes til menneskemat, men det er tegn til økning.
Årets brødundersøkelse fra Opplysningskontoret for brød og korn viser at 16 prosent av nordmenn sier at de har begynt å bruke mer bygg det siste året. Flere oppgir at de liker smaken, vet hva bygg kan brukes til – og synes det er enkelt å bruke bygg i stedet for ris.
– Det er gledelig å se at bygg er på vei inn som en naturlig ingrediens i norske kjøkken. Spiser du norsk korn, bidrar du til mer enn egen matglede. Du støtter opp om norsk matproduksjon og en helnorsk verdikjede, understreker Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Undersøkelsen, som er gjort av Opinion, viser også at stadig flere ser bygg som en bærekraftig råvare som bør produseres i Norge. 32 prosent er helt enige i at bygg egner seg godt for norsk produksjon, opp fra 24 prosent i fjor.
Bygg er den kornsorten norske bønder dyrker mest av, og en viktig råvare i kraftfôrproduksjonen.
Spiser du norsk korn, bidrar du til mer enn egen matglede. Du støtter opp om norsk matproduksjon og en helnorsk verdikjede
Årets kornhøst ligger an til å gi en byggavling på godt over 730.000 tonn. Men av dette brukes bare rundt 3.000 tonn til mat – så vidt over 4 prosent.
Det har vært en svært god kornhøst på Østlandet, og bøndene har høstet store byggavlinger, så gode at det til tider har vært krevende å ta imot alt når så mye skal leveres på kort tid.
– Tallene fra brødundersøkelsen er derfor ekstra gledelige. Vi heier på alle som velger å spise mer bygg, understreker styreleder Jens Lippestad i Felleskjøpet Agri.
– Når forbrukerne velger bygg framfor importert ris, bidrar det til bedre ressursutnyttelse, lavere klimabelastning og økt sjølforsyning, forklarer han.
Nye muligheter for norsk bygg
Bygg brukes i dag hovedsakelig til dyrefôr, men stadig flere produsenter utvikler nye matprodukter basert på norsk bygg – alt fra gryter og supper til ferdigkokte byggryn og bakerivarer.
– Bygg er en råvare i verdensklasse, og den positive trenden vi ser nå er svært inspirerende. Spiser vi mer bygg, vil det glede både lommeboka, legen og tannlegen, framhever Torunn Nordbø og kommer med noen anbefalinger:
- Vil du bruke mer bygg i kostholdet ditt? Her er et saftig og godt byggbrød.
- Er du en grøtelsker, er denne byggrynsgrøten en sikker vinner.
- Eller kanskje du skal gjøre kosematen litt sunnere? Da er denne oppskriften på byggcookies et godt valg, mener hun.