Mattilsynet og Nibio
Rester av plantevernmidler påvist
i økologiske matprodukter
Mattilsynet har undersøkt økologiske produkter for plantevernmidler – både norskproduserte og importerte matvarer. Resultatet ble tre funn.
Det var Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som sto for undersøkelsen på oppdrag fra Mattilsynet. Den gjelder for 2024.
157 prøver av økologiske produkter ble analysert. Av disse kom 65 fra norskproduserte matvarer eller bladprøver fra produksjonsfasen, mens 92 ble tatt fra importerte matvarer, opplyser tilsynet.
Det ble påvist rester av plantevernmidler i tre av de 157 prøvene.
Funnene var av boskalid i tomater fra Spania, cyromazin i gojibær fra Kina og propamokarb i spelt fra Norge.
Undersøkelser av funnet i norskprodusert spelt viste at funnet skyldes drift fra en nabo med konvensjonell potetproduksjon, understreker Mattilsynet.
I økologisk produksjon skal forebygging og bekjempelse av ugras, skadedyr og plantesykdommer skje ved valg av hensiktsmessige sorter, vekstskifte, mekaniske bekjempningsmetoder og tilrettelegging for skadegjørernes naturlige fiender, forklarer Mattilsynet.
Hvis disse tiltakene ikke er tilstrekkelige, kan enkelte ikke-syntetiske plantevernmidler brukes. De må imidlertid være listet opp i økologiregelverket.
For å sjekke at det ikke brukes andre midler enn dem som er tillatt, analyserer Mattilsynet rester av plantevernmidler i økologiske produkter.
Alle funn av ikke-tillatte midler blir undersøkt for å forsøke å finne årsaken til forekomsten.
Lave forekomster av plantevernmidler kan skyldes forhold utenfor den økologiske virksomheten sin kontroll, for eksempel luftbåren forurensning fra konvensjonelle naboeiendommer, framhever Mattilsynet.
I 2023 ble det funnet spor av plantevernmidler i tre av 156 prøver som hadde blitt tatt av både norskproduserte og importerte økologiske matvarer.
Nylige artikler
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Slutt på sertifisering av bedrifter som driver med økoturisme
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat
1 av 7 nordmenn handler ofte økologisk mat i butikken