Jørn og Turid Wangensten fra Valdresmeieriet da de mottok bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Innlandet fylke i høst. Her sammen med Sverre Bjørnstad, regiondirektør for Innovasjon Norge Innlandet.
Jørn og Turid Wangensten fra Valdresmeieriet da de mottok bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Innlandet fylke i høst. Her sammen med Sverre Bjørnstad, regiondirektør for Innovasjon Norge Innlandet (til høyre).

Landbrukets Bedriftsutviklingspris 2025

Se hvem som kom til
den nasjonale finalen

De tre finalistene til den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2025 er klare. Hvem som vinner, gjøres kjent under mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge har kunngjort hvem av de regionale prisvinnerne fra hver fylke som har kommet til finalen om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for inneværende år. 

Her er trekløveret som håper å stikke av med hovedprisen og en nett sum penger:

  • Brødrene Freberg fra Nøtterøy
  • Galåvolden Gård fra Røros
  • Valdresmeieriet fra Valdres.

Her en kort presentasjon av de tre kandidatene:

Tre blad Freberg: Anstein, Bernt og Edvart. De er de eneste som produserer hvit asparges i Norge.

Brødrene Freberg dyrker grønn asparges i stort volum, og er også den eneste produsenten av hvit asparges i hele Norge. De er dessuten Norges største leverandør av rosenkål og dyrker i tillegg en rekke andre hagebruksvekster.

Videre har de utviklet merkevaren Frebergs for frosne grønnsaker i biter.

I dyrkingen har de tatt i bruk nye teknologier, som for eksempel droneteknologi, for å få en bedre og mer presis produksjon. På denne måten har de greid å redusere bruken av diesel, kunstgjødsel, plantevernmidler og arbeidstimer, samtidig som avlingene holder høy kvalitet, framhever Innovasjon Norge.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket deles hvert år ut av Innovasjon Norge, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for dem som har etablert og lykkes med et firma eller en næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. 
  • Hvert år blir det kåret én vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.

Valdresmeieriet har utviklet seg stort de siste 15 årene, og gått fra å være et lite gårdsmeieri til et moderne meieri med ringvirkning for mange bønder.

Håndystet ost, basert på stølsmelk fra Valdres, er blitt en suksessoppskrift for meieriet, som har vunnet mange priser for ostene sine.

De har kapret flere NM-titler, og vant også gull i Oste-VM i både 2023 og 2024 for osten Bufar.

Galåvolden Gård i Røros blir i dag drevet av niende og tiende generasjon Galåen. I mer enn 20 år har familien laget lokalmat med særpreg.

Produktene fra gården er tilgjengelige over hele landet. De blir også brukt i restauranter og andre profesjonelle kjøkken.

Galåen-familien bruker hovedsakelig egne råvarer til sin matproduksjon, men også råvarer og biprodukter fra andre lokaler matprodusenter når de skal utvikle nye produkter, skriver Innovasjon Norge om den regionale prisvinneren fra Trøndelag på sine nettsider.

Galåvolden Gård tilbyr et tosifret antall produkter som har fått utmerkelsen «Spesialitet» fra Stiftelsen Norsk Mat. Familien lager alt fra ost over kaker til is og andre desserter.

Gründer Ingulf Galåen fra Galåvolden Gård, sammen med kona Gunn Brønnum til høyre for seg og lederen av hovedutvalget for næring og industri i Trøndelag fylkeskommune Ingvill Dalseg til venstre for ham. Bak står ansatte i bedriften, sammen med Vigdis Harsvik,  Innovasjon Norges regiondirektør i Trøndelag.
Gründer Ingulf Galåen fra Galåvolden Gård, med kona Gunn Brønnum til høyre for seg og Ingvill Dalseg, lederen av hovedutvalget for næring og industri i Trøndelag fylkeskommune, til venstre for ham. Bak står ansatte, sammen med Vigdis Harsvik, Innovasjon Norges regiondirektør i Trøndelag.
Powered by Labrador CMS