Innovasjon Norge
Slutt på sertifisering av bedrifter
som driver med økoturisme
Innovasjon Norge melder at sertifiseringsordningen Norsk Økoturisme avvikles ved årsskiftet. Årsaken er manglende økonomisk grunnlag.
Det er Hanen, næringsorganisasjonen for virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge, som har forvaltet ordningen på vegne av Innovasjon Norge. Kort forklart, er Norsk Økoturisme en nasjonal kvalitets- og miljøsertifisering for bedrifter som tilbyr natur- og kulturopplevelser med lokal forankring.
Ordningen har siden starten i 2008 hatt som mål å gjøre økoturismebedrifter synlige og tallrike i norsk reiseliv, men antallet sertifiserte bedrifter har gått ned de siste årene, opplyser Innovasjon Norge i en pressemelding.
Tilgjengelige midler gjør det uforsvarlig
å drifte ordningen for
et begrenset antall bedrifter
- LES OGSÅ: Økoeventyret i Aurland
I dag er 19 bedrifter sertifisert. Disse vil beholde sin status ut sertifiseringsperioden. Det vil imidlertid ikke bli sertifisert nye bedrifter, eller gjennomført re-sertifiseringer, etter 1. januar 2026, understreker Innovasjon Norge.
Her er bakgrunnen for beslutningen i korte trekk, ifølge Innovasjon Norge:
- Hanen sa opp avtalen med Innovasjon Norge våren 2024 på grunn av manglende økonomisk grunnlag for drift av ordningen.
- Et nytt EU-direktiv om forbrukerbeskyttelse (Green Claims) trer i kraft i september 2026, med krav om uavhengig tredjepartskontroll av miljøsertifisering. Dette vil øke kostnadene for ordningen.
- Tilgjengelige midler gjør det uforsvarlig å drifte ordningen for et begrenset antall bedrifter.
Innovasjon Norge er i pressemeldingen tydelig på at «bærekraft er en av grunnprinsippene som skal gjennomsyre alt vi gjør og de beslutningene vi tar i prioriterer miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i alle våre tiltak».
«Strammere budsjetter betyr imidlertid at Innovasjon Norge må satse på ordninger som, i tillegg til å være miljømessig og sosialt bærekraftig, også må være økonomisk bærekraftig», understreker organisasjonen videre i pressemeldingen.
Nylige artikler
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Slutt på sertifisering av bedrifter som driver med økoturisme
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
1 av 7 nordmenn handler ofte økologisk mat i butikken
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall