Lokale drikkeprodusenter med det synlige beviset på at de lager kvalitetsprodukter: Nr. to fra venstre og bortover Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage, Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård, Jens Einar Aaland fra Henrikhajen, Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen fra Inderøy Mosteri. Helt til venstre kommunikasjonsrådgiver Inga Oskal Eidsvåg, og helt til høyre fagsjef Spesialitet, Marit Strand, begge fra Stiftelsen Norsk Mat.
Lokale drikkeprodusenter med det synlige beviset på at de lager kvalitetsprodukter: Nr. to fra venstre og bortover mot høyre Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra «økologiske» Tovdal eplehage, Merete Hyggen og Oddbjørn Viken fra Hyggen gård, Jens Einar Aaland fra Henrikhajen, Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen fra Inderøy Mosteri. Helt til venstre kommunikasjonsrådgiver Inga Oskal Eidsvåg, og helt til høyre fagsjef Spesialitet, Marit Strand, begge fra Stiftelsen Norsk Mat.

Stiftelsen Norsk Mat

Spesialitetsmerket til fire lokale drikkeprodusenter – og øko er med

Fire nye, lokale produsenter kan nå skilte med Spesialitetsmerket for sine unike drikkevarer. Én av dem er Tovdal Eplehage som lager økologisk eplemost. 

Publisert Sist oppdatert

Utdelingen skjedde under «Norges Beste Drikke», en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver med lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. Det er Hanen, en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge, som har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.

Spesialitetsmerket kort forklart

  • Spesialitet er det offisielle merket for unike og utsøkte produkter innen norsk lokal mat og drikke med spesielle kvaliteter og særpreg.
  • Det ligger et kravsett i bunn og produsenten må selv søke om bruk av merket og deretter blir produktene vurdert av en uavhengig jury. 
  • Spesialitet forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.

– Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden, nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også, skrøt Marit Strand, fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat under overrekkelsen av Spesialitetsmerket (se faktaboks til høyre).

– Disse fire produsentene får råvarene til å skinne. Nivået i årets utgave av Norge beste drikke vitner om drikkeprodusenter som virkelig kan håndverket sitt. mente hun.

Og her er de fire som nå kan smykke sine drikkeprodukter med Spesialitetsmerket.

Økologisk eplemost fra Tovdal Eplehage

I Åmli i Indre Agder produserer Tovdal Eplehage økologisk eplemost. Epletrærne får optimalt med sol og gode modningsforhold som gir både frisk og kompleks eplemost. 

Tovdal Eplehage mottok Spesialitet for Rød Aroma Økologisk og Discovery Økologisk. 

Inderøy Mosteri med Norges nordligste eplehage 

Inderøy Mosteri driver Norges nordligste kommersielle eplehage med produksjon av eplemost, sider og andre fruktdrikker. 

Den lokale drikkeaktøren mottok Spesialitet for produktene drikkeklar rabarbra, eplemost av Elstar og eplemost av Zari. 

Lise Lotte Fogh Johansson og Trond Johansson fra Tovdal eplehage i Åmli mottok Spesialitet for to av sine økologiske eplemoster.

Om drikkeklar rabarbra sier Inderøy Mosteri selv at håndverket løfter rabarbraen frem fra baksida av utedoen og inn i gastronomien, og at produktene ikke lar seg stoppe av trøndersk drittvær. 

Edle dråper av epler og pærer fra Nordfjord

I Nordfjord lager Jens Einar Aaland jus av både epler og pærer av høy kvalitet fra bygdene langs Panoramavegen under navnet Henrikhajen. 

Henrikhajen mottok Spesialitet for hele seks Panorama-jus produkter, inkludert Panoramajus av 100 prosent pære, Panoramajus med blanding av eple og pære, og ren eplemost. 

Discovery fra Hyggen gård i Asker

Hyggen gård i fjordbygda Hyggen i Asker kommune produserer eplemost på epler fra egen hage med mål om å lage autentisk eplemost som gjenkjennes på sorten som er brukt og stedet eplene er dyrket på. 

Hyggen gård mottok Spesialitet for Eplemost Discovery.

Powered by Labrador CMS