Én gang i året blir Bondens marked til julemarked
Trønderske matprodusenter
byr på alt som hører julen til
For fjerde år på rad inviterer Bondens marked Trøndelag til et stemningsfylt julemarked ved Nidarosdomen i Trondheim – i hele elleve dager. Det bys på mye økologisk mat også.
Fra torsdag 11. til søndag 21. desember fylles området av lukten av jul og kortreiste smaker fra hele Midt-Norge.
I løpet av elleve dager vil over 20 lokale, trønderske produsenter by på alt som hører julen til – og litt til.
– Vi er stolte av å kunne presentere et variert og rikt spenn av utstillere, sier markedsleder Astrid Bye i Bondens marked Trøndelag.
Økologiske godbiter
Hun forteller at det vil bli sildeprodukter fra Ankeret Mat, økologiske urter og krydderier fra Aukrust Gard, røyka laks fra Drågen Smokehouse, økologisk ribbe og andre kjøttprodukter fra Gammelgården Lysklæt, til ost laget av egenprodusert, upasteurisert økologisk melk fra Hindrum Gårdsysteri.
De besøkende vil også finne deilig sjokolade og søte fristelser fra Meium Sjokoladefabrikk i Selbu – og ikke minst lefser i alle varianter fra Lefsebua, Heimebakst og Godt og Hjemmelaget.
Og mye, mye mer julegodt.
– Vi gleder oss enormt til å møte både nye og kjente kunder igjen. For oss handler julemarkedet ikke bare om maten, men om møtet – den lille praten, smilet, og stoltheten over å dele noe vi har laget selv, forteller Bye.
Hun er selv bonde og selger økologisk storfekjøtt.
– For mange av kundene våre er julemarkedet blitt en viktig del av forberedelsene til selve julefeiringen. Det er her de finner de gode smakene, de faste tradisjonene – og ofte også julefreden, midt i travelheten, sier hun.
Midt i førjulstiden skaper Bondens marked Trøndelag en liten «jule-lunge» på Ytre Kongsgård – et pustehull fylt av nærhet, håndverk og ekte matglede.
Her får du ikke bare handle inn til jul, men også snakke direkte med produsentene – om jorda, dyra, råvarene og historiene bak maten.
For oss er dette en fin og meningsfull måte
å avslutte
markedsåret på – sammen med
kundene våre
Bondens marked har vært en møteplass for lokalmat og folk i over 21 år, og julemarkedet ved Nidarosdomen har etter hvert blitt et høydepunkt både for produsentene og for byens mange trofaste kunder.
– Dette er årets fineste tid for oss. Når vi åpner teltet klokken 11 den 11. desember, da kjenner vi at julen virkelig er i gang, sier produsent og klippfiskprodusent Knut Garshol fra Kristiansund med et smil.
– Det er noe helt eget ved å stå her, kjenne duften av nybakt lefse, høre latteren fra kundene, og vite at det vi lager, skal bli en del av andres julefeiring, legger han til.
– Vi i Bondens marked Trøndelag er stolte over at vi selv arrangerer julemarkedet. Medlemmene våre legger ned utallige dugnadstimer, og for oss er dette en fin og meningsfull måte å avslutte markedsåret på – sammen med kundene våre, sier Astrid Bye.
Hun er takknemlig for det gode samarbeidet med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, som gjør det mulig for Bondens marked å bruke Ytre Kongsgård som ramme for julemarkedet.
– Plasseringen er rett og slett magisk – ved Norges mest kjente og kulturelle landemerke, Nidarosdomen, smiler Bye.
Nylige artikler
Trønderske matprodusenter byr på alt som hører julen til
Matvalget vant anbudsrunde
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Nesten hver fjerde norske gård er uten fast bosetting
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist