Regjeringen
Varsler strengere bøter for å få bukt
med høy dødelighet av oppdrettslaks
17 prosent av oppdrettsfisk, nesten hver femte fisk, dør før slakting. Nå vil regjeringen innføre økonomiske sanksjoner som svir for å få ned dødstallene.
Årsaken til den høye dødeligheten er sykdommer, parasitter, stress og avlusing, skriver Klassekampen.
Myndighetene mener dødstallet er minst 70 millioner voksen laks årlig, i tillegg til et uvisst antall som dør som yngel og smolt.
– Det er et stort gap mellom lov og praksis. At minst 70 millioner voksen laks dør årlig, gjør at vi må spørre om næringen i hele tatt er liv laga, sa filosofiprofessor Espen Gamlund ved Universitetet i Bergen da Det Norske Videnskaps-Akademi var samlet i Oslo forrige uke.
– En dyretragedie i industriell skala
Trygve Poppe, professor emeritus i fiskesykdommer, har jobbet med og forsket på fiskesykdommer siden tidlig på 80-tallet, skrevet lærebøker om fiskehelse og undervist flere generasjoner med nye veterinærer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Veterinærhøgskolen.
Han har lenge vært kritisk til fiskevelferden slik den praktiseres i dag.
Under Dyrevernalliansens frokostseminar om den ferske dyrevelferdsmeldingen i februar i år la han ikke skjul på at han synes at fiskehelsen innen norsk oppdrett er et sørgelig kapittel.
– Bak dødeligheten, så skjuler det seg en dyretragedie i industriell skala, sa han blant annet.
Trygve Poppe ble i forrige uke tildelt Akademikerprisen for 2025.
Statssekretær Even Sagebakken (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet var tydelig på at myndighetenes mål er fem prosent dødelighet, ikke 15–20 prosent slik som i dag.
Han viste til den nye Havbruksmeldingen der det innføres en økonomisk avgift oppdretteren må betale for hver selvdøde fisk og for hver fisk som rømmer.
– Det blir strengere bøter for de som bryter dyrevelferdsreglene, sa Sagebakken.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat