– Du kan be foreldrene dine gå ut av legekontoret når du er 16, men skal ikke få se reklame for sukkerfri saft, spissformulerer Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
– Du kan be foreldrene dine gå ut av legekontoret når du er 16, men skal ikke få se reklame for sukkerfri saft, spissformulerer Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og drikke

Vil ikke finne seg i reklameforbudet
for usunn mat og drikke

NHO Mat og Drikke klager regjeringens reklameforbud for usunn mat og drikke inn for Eftas kontrollorgan ESA, fordi interesseorganisasjonen mener det bryter med EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Forskriften som skal få virkning senere denne måneden, forbyr markedsføring av produkter, som godteri, brus, is og energidrikk, rettet mot personer under 18 år.

Eftas overvåkingsorgan ESA er et uavhengig organ som passer på at de tre EØS-landene som ikke er med i EU, Norge, Island og Liechtenstein, ikke bryter med reglene i EØS-avtalen.

– Forskriften går for langt og er ikke forholdsmessig, samtidig som den har uklare regler kombinert med strenge sanksjoner, sier direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke til E24.

Han kaller 18-årsgrensen ulogisk.

– Du kan be foreldrene dine gå ut av legekontoret når du er 16, men skal ikke få se reklame for sukkerfri saft.

Regjeringen vil forby markedsføring av usunn mat rettet mot barn under 18 år.
Regjeringens forbud mot markedsføring av usunn mat, rettet mot barn under 18 år, har ikke falt i god smak hos NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke mener videre at regelverket er uklart og viser til at Helsedirektoratet måtte lage en 40 siders veileder.

– Når det er straffansvar etter Den europeiske menneskeretts-konvensjonen, da er det særskilte krav til høyt presisjonsnivå i regelverket. Men dette regelverket er høyst uklart på en rekke områder, mener Brubakk.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) sier i en kommentar at bedriftene får to år på å tilpasse seg, og at det fortsatt skal være lov å sponse idrett, kultur og frivillighet.

Powered by Labrador CMS