Økologisk Norge

Nina Berge kan med rette kalle seg Hedermeitemark etter å ha fått tildelt utmerkelsen av Økologisk Norge.

Nina Berge kåret til «Årets meitemark»

Økologisk Norge hedret Oslo-kvinnen for hennes unike formidlerevne og sitt allsidige engasjement for økologi. Det skjedde under organisasjonens landsmøte i Brumunddal i dag.

Publisert Sist oppdatert

Hedersprisen  «Årets meitemark» er blitt en tradisjon hos Økologisk Norge. I år ble den delt ut for 33. gang. Den som tildeles utmerkelsen har rett til å kalle seg «Hedersmeitemark» og kan tiltales som det. 

I år ble det Nina Berge fra Oslo som kan smykke seg med tittelen. Ifølge juryen har hun mye til felles med meitemarken: ustoppelig og utholdende, ikke alltid så synlig, men i sporene hennes gror det godt. 

Økologi er strøm av liv

Nina Berge

«Er det en som virkelig har gitt et helt livsverk til meitemarkens ve og vel, må det være Nina Berge», heter det i begrunnelsen for at det måtte bli hennes som vant hedersprisen.

Naturtalent på formidling

Juryen trakk særlig fram Berges unike formidlerevner, både overfor barn og voksne: 

«Nina er et pedagogisk naturtalent som fanger og fenger. Med sine dype røtter i det alternative har hun samtidig hatt solid samarbeid med store institusjoner. Dette har gjort henne til en unik formidler som hele livet har lært bort praktisk økologi til både barn, ungdom og voksne. Gjennom frøkurs, kompost- og dyrkekurs – i jord, i pallekarm og på balkong – for hagelag, student- og borettslag.

Økologi er strøm av liv, sier Nina, og står stødig i økobevegelsens kjerneverdier», heter det videre i begrunnelsen.

Lang merittliste

Merittlisten over hennes initiativ er lang, og like mangfoldig som biologien selv, roser Økologisk Norge. 

Hun har satt sine avtrykk på Smutthullet hjemmebakeri, Heliosbutikk på Grünerløkka i Oslo, bedrevet aktivisme i Hjelms gate og vært med på Biodynamisk gård på Sørum. 

Også Grønn Hverdag, Debio, Jordfabrikken, Majobo, Sinober naturbarnehage, lokal Agenda 21 og Linderud nærmiljøhage har alle blomstret –  takket være Nina Berges gnistrende engasjement, roste juryen videre. 

Hun har dessuten bidratt til etableringen av Oslo og omegn økologiske hagebrukslag og skolehager i Nittedal, Rælingen, Lillestrøm, Lørenskog og Oslo, Miniskolehagen og veiledningstelefon for økologisk hagebruk.

«If you can’t beat it, eat it»

Ikke nok med det, mener juryen:  «Nina Berge har satt kompost på dagsorden i skolen, på renholdsverk og avfallsselskap, fra Agder til Lofoten, holdt Søppelsafari og Tryllefabrikk. 

Med holdningen ´If you can’t beat it, eat it`, har hun også lært oss hvordan ugras kan spises heller enn å bekjempes.»

Fakta om «Årets meitemark»

  • Årets meitemark er hedersprisen til den frivillige organisasjonen Økologisk Norge. 
  • Den deles ut hvert år. I år skjedde det for 33. gang.
  • Prisen går til en person eller gruppe av personer som fremmer meitemarkens trivsel og utbredelse. 





Powered by Labrador CMS