Insektsdeig på menyen
Hey Planet er et alternativ til kjøttdeig som består av 30 prosent insekter, og 70 prosent planteprotein og andre råvarer fra planteriket.
I deigen brukes hele, knuste insekter. Produktutviklingen har tatt tre år, og var ferdig i sommer.
– Nå er vi klare for hele verden, erklærer forretningsutvikler Rasmus Sonne Heaton.
– Hvordan er responsen?
– Noen er skeptiske, andre er nysgjerrige. Vi ønsker å utfordre folk, sier han og forsikrer at deigen fra Hey Planet er trygg og kan brukes i absolutt alle retter der man før brukte kjøttdeig eller lignende produkter.
Hey Planet selges allerede i danske supermarkeder.
– Vi håper å snart kunne lansere også i Norge. Veldig snart, sier Rasmus Sonne Heaton.
– Alternativer til kjøttdeig er mest utbredt blant veganere. Dette er jo ikke vegansk – hvordan reagerer de?
– Vet du, våre største fans er faktisk veganere. Insekter er jo ikke veganske, men de er rike på blant annet B12-vitamin. De fleste veganere er det på grunn av hensynet til dyrevelferd, eller klima, og er opptatt av å få i seg de næringsstoffene de trenger. Og det kan vi gi dem. Mange veganere spiser faktisk dette, sier forretningsutvikleren, som selv egentlig er vegetarianer, men spiser både fisk, vilt – og insekter.
– Dette er The Wholy Grail, gliser han.
Fordelen til Hey Planet – i hvert fall foreløpig – er at de ikke har noen konkurrenter.
– Det finnes en produsent av insektsburgere i Østerrike, men de er ikke like gode på smak. Men vi vil gjerne ha flere konkurrenter. Det er plass til alle, tror han.
Å oppskalere insektsproduksjon er enkelt, og produksjonen setter lite klimaavtrykk.
Insektene Hey Planet bruker er Buffalo-biller, som ifølge produsenten smaker mye bedre enn sirisser.
– Planteingrediensene dere bruker er økologiske, men ikke insektene. Hvorfor det?
– Det går ikke. Det finnes ikke økologisk insektsproduksjon. Men bortsett fra det er vi så økologiske som mulig.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat