Atter et rekordår for norskprodusert frukt
Det er ventet mye norskprodusert frukt i butikkene denne høsten. Akkurat som i fjor ser ut til å bli et svært godt fruktår, viser prognosen til landets grøntprodusenter.
– Årets produksjon av moreller vil ligge på 711 tonn – mot 658 tonn i fjor, forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt og henviser til høstens fruktprognose til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS).
– Nå er de norske morellene å få kjøpt i butikkene, så nå gjelder det å nyte norske moreller, anbefaler hun og minner om at sesongen for moreller er kort.
Nytt rekordår for plommer, epler og pærer
Høstingen av plommer startet i slutten av juli, og de vil være i butikkene rundt omkring i landet fram til første uken i september.
I fjor var det også rekordår for plommer, og denne sesongen er volumet enda større med hele 1.713 tonn. Det er en økning på 19 prosent viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.
– På grunn av den varme mai-måneden får årets plommer en veldig god smak, og vi kan forvente å finne store og søte plommer fra årets avling, fremhever Harald Alvavoll i styringsgruppa for frukt.
De norske eplene kommer først i butikk i september, men de såkalte tidlig-eplene er blitt høstet allerede i forrige uke. Det vil være varierende hvor i landet tidlig-eplene er i butikk, men noe er på vei ut i butikk på Vestlandet, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.
Den norske pæresesongen ser også ut til å bli nesten like god som den var i fjor med 577 tonn mot 594 tonn i fjor. Vi kan forvente norske pærer i butikk i september.
Snart skolestart – tid for å fråtse i norsk frukt
Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i norsk frukt med den beste samvittighet.
– All frukt er sunt og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart, er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken, eller ta med seg i vesken når du er på farten, avslutter hun.
- På frukt.no finnes mengder med inspirerende oppskrifter på hva du kan lage med plommer, epler og pærer denne høsten.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat