Nedtur for økologiske egg i 2023
Mens det går framover med både produksjon og omsetning av øko-melk, går det motsatt vei for økologiske egg, viser tall som Økologisk24 har hentet fra Animalias rapport «Kjøttets tilstand 2024».
I 2023 ble det veid inn i overkant av 4.500 tonn økologiske egg. Det er 9,6 prosent mindre enn i 2022. Totalt ble det veid inn 65.286 tonn med egg i 2023. Økologiske, norskproduserte egg utgjorde dermed 6,9 prosent av totalen.
Animalias kilde for sin oversikt i rapporten «Kjøttets tilstand 2024» er Landbruksdirektoratets rapport «Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer» som presenteres hver vår.
- LES OGSÅ: Det går framover med øko-melken
Les flere relaterte artikler om egg
-
Nortura varsler høyere import av egg etter masseavlivningen av verpehøns
-
Den Norske Veritas skal granske fôrskandalen hos Felleskjøpet Agri
-
Danske egg skal forebygge forsyningstrøbbel i Norge
-
Økt salg av rødt kjøtt – utfordringer for både hvitt kjøtt og egg
-
Eggmangel førte til svært høy import i 2024
-
Fare for mangel på norske egg - igjen
-
Store mengder ulovlige importegg solgt på det norske markedet
-
Import av egg på historisk høyt nivå
Det totale antallet innveide egg har nesten ikke forandret seg de fem siste årene. I 2019 ble det registrert 65.721 tonn. I 2023 var det altså 65.286 tonn, snaue 65 tonn mer enn året før.
Med andre ord: produksjonen an norske egg er nesten uforandret, selv om kundene de to siste årene opplevde at egg i perioder var utsolgt. Om tomme butikkhyller skyldtes for få eggprodusenter, for få leverte egg eller økt etterspørsel, skal være usagt i denne artikkelen.
Bedrøvelig utvikling
Når det kommer til produksjonen av økologiske egg i Norge, er utviklingen heller trist. I 2019 ble det veid inn 4.920 tonn øko-egg, av totalt 65.721 tonn det året. Det betød en øko-andel på 7,5 prosent.
Etter en økning til 5.364 tonn i 2020, noe som utgjorde 8,2 prosent av totalen, har produksjonen øko-egg falt hvert år etter det. I 2023 var den som nevnt nede på 4.520 tonn, noe som kun utgjorde 6,9 prosent av den totale norske eggproduksjonen som har holdt omtrent samme nivå i perioden 2019 til 2023.
- LES OGSÅ: Trendy med økologisk og fet melk
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat