Bruk av plantevernmidler

Det ble påvist rester av plantevernmidler i tre av de 156 matvarene som ble analysert i 2023.

Rester av plantevernmidler påvist
i økologiske matprodukter

Mattilsynet har undersøkt innholdet av plantevernmiddelrester i økologiske landbruksprodukter, både norskproduserte og importerte matvarer. I 3 av 156 prøver ble det påvist rester av kjemikalier.

Publisert Sist oppdatert

Det er Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Mattilsynet som sto for analysen som ble gjennomført i fjor. 

Den er basert på prøver fra totalt 156 økologiske produkter.  Av disse var 68 av norskproduserte matvarer eller bladprøver fra produksjonsfasen, mens 88 av importerte matvarer, går det fram av rapporten. 

Hensikten var altså å lete etter mulige plantevernmidler.

Mattilsynet: Få funn

Det ble påvist rester av plantevernmidler i 3 av 156 prøver. Få funn, kommenterer Mattilsynet i dagens pressemelding.

Det ble oppdaget difenylamin i eple fra Italia og spinosad i tomat fra Spania og i spinat fra Italia. Spinosad er et tillatt virkestoff i økologisk produksjon.

Det ble ikke påvist glyfosat i noen av prøvene, understreker Mattilsynet i rapporten.

Økologisk eller tradisjonell vare?

Mattilsynet har delegert myndigheten til Debio som skal føre tilsyn med økologiske landbruksprodukter og næringsmidler etter den såkalte Økologiforskriften. 

Debio har merket mat og utviklet økologien i Norge i over 35 år. Debio er derfor garantisten for at varer merket med deres godkjenningsmerker er produsert på en økologisk bærekraftig måte.  I dag jobber medlemsorganisasjonen med hele verdikjeden.

Dersom det påvises plantevernmiddelrester i prøver fra økologisk produksjon, og dette ikke overstiger fastsatte grenseverdier, er det Debio som foretar oppfølgingen av funn for prøver både av importerte og norske produkter, forklarer Mattilsynet i rapporten. 

Resultatet av oppfølgingen avgjør om et produkt beholder sin økologiske status eller om det må omsettes som et konvensjonelt produkt.

Powered by Labrador CMS