Forskning
Tysk studie viser: Potet er den mest miljøvennlige matvaren som dyrkes
Den tyder på at poteter kan være blant matvarene som gir minst klimagassutslipp. Og med egnede tiltak kan utslippene halveres ytterligere, viser studien.
Potet er en av verdens viktigste matplanter, på fjerdeplass etter mais, ris og hvete. Foreløpige resultater fra en ny tysk studie tyder på at klimagassutslippene fra produksjonen av poteter i gjennomsnitt ligger på rundt halvparten av utslippene ved dyrking av noen av de andre fire viktigste matplantene.
– Når hele produksjonen, med innsatsvarer, jord, gjødsling, dyrking og transport regnes med, er dyrking av potet den mest klimavennlige matvaren du kan sette på middagsbordet, skriver forskningsinstituttet Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).
Resultatene ble nylig lagt fram av en gruppe tyske forskere fra universitetet i Göttingen på en internasjonal potetkonferanse på Fornebu. Forskeren bak studien peker på at ulike tiltak kan føre til at klimagassutslippene fra potet ytterligere halveres.
– Potet er en del av løsningen på flere utfordringer som verden står overfor, sier Arne Hermansen, avtroppende leder for potetforskerforeningen i Nibio.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat