Bie over gulblomst.

WWF-bønn til norske hageeiere:
la plenklipperen stå en stund

En tredjedel av norske biearter står på rødlista. WWF Verdens naturfond oppfordrer derfor norske hageeiere til å gjøre en innsats for pollinatorene de neste månedene og hoppe over plenklippen, i alle fall en stund.

Publisert Sist oppdatert

– Det er lite liv i en striglet plen. Vi anbefaler derfor å droppe plenklippen helt eller klippe mye sjeldnere, og la ville blomster vokse fritt. Det vi mennesker ser på som «ugress», er viktige næringskilder for insekter, understreker Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond. 

Insektene forsvinner 

Naturen i Norge bygges ned bit for bit i et forrykende tempo. Det gir dårlige kår for norske pollinatorer. En tredjedel av bieartene i Norge står på Norsk rødliste for arter. 

Mange finnes bare på noen få plasser og står i stor fare for å forsvinne helt. Tolv av artene er ikke blitt observert på 50 år og er sannsynligvis utdødd. 

Situasjonen er like prekær for norske sommerfugler. Hele 22 prosent er oppført på rødlista. 

Insektene er naturens superhelter som utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer.

– Insektene er naturens superhelter som utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer. De har utallige funksjoner, fra å være mat for andre arter til å pollinere planter og sørge for at vi har mat på bordet. Faktisk kommer rundt en tredjedel av maten vi spiser fra planter som er bestøvet av insekter, sier Andaur.

Slå et slag for insektvennlige planter

Hver kvadratmeter teller for å hjelpe bier, sommerfugler og andre pollinatorer oppfordrer WWF det norske folk til å plante insektvennlige planter og la naturen i hagen stå mest mulig urørt.

– Det vi mennesker ser på som «ugress», er viktige næringskilder for insekter, minner Karoline Andaur om.

– Summende insekter er for mange selve lyden av sommer. Så la oss slå et slag for de flittige pollinatorene våre. Med noen få enkle grep, som for eksempel ved å la være å klippe plenen og plante blomster som gir mye nektar, kan man bidra til å bevare naturmangfoldet i Norge og gi insektene gode og trygge leveområder, sier Andaur.

Alle som gjør en innsats, kan registrere antall kvadratmeter de «avgir» til naturen på WWFs nettsider

I fjor klarte nordmenn å gjøre Norge over 1,6 millioner kvadratmeter villere.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi har heldigvis mange engasjerte mennesker her i landet som ønsker å hjelpe insektene, og vi ser at engasjementet øker for hvert år, understreker Karoline Andaur. 

– Det gir oss håp om at vi, i felleskap, kan snu den negative utviklingen, og gi naturen den plassen den trenger, slik at også framtidige generasjoner får oppleve å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier, sier generalsekretæren. 

Powered by Labrador CMS