Seniorforsker Hanne Larsen i Nofima gjennomfører potetlagringsforsøk i lysrommet, der også temperaturen kan styres. Fargemålingene gjør hun her med spektrofotometer.

Nofima

Grønnfarging av poteter i butikken fører til matsvinn, men det finnes hjelp

Forskere fra matforskningsinstituttene Nofima og Nibio har undersøkt hvordan lys og temperatur påvirker grønnfarging av poteter. Rådet deres er at butikkene bør utvikle mer egnede emballasjetyper. 

Publisert Sist oppdatert

Kort fortalt er funnene at kjølig lagring kan bremse grønnfargingsprosessen i potetene betydelig, men dagens emballasjeløsninger beskytter for dårlig mot lys.

– Poteter, som oppbevares i romtemperatur, blir langt raskere grønne enn ved 4 til 6 grader, men det er store variasjoner mellom ulike potetsorter, understreker seniorforsker Hanne Larsen i Nofima.

Grønnfarging et stort problem

Grønnfarging av poteter er et stort problem som fører til matsvinn i hele verdikjeden fra bonde til forbruker. 

Vi håper at resultatene kan motivere butikkene til å utvikle bedre løsninger, som kan redusere matsvinn og sikre bedre potetkvalitet for forbrukerne

Hanne Larsen, seniorforsker hos Nofima

– Kjølig lagring i butikk vil være et effektivt tiltak for å redusere grønnfarging. Kjøledisker som er tilpasset 4 til 6 grader, kunne fungert godt for poteter, mener Hanne Larsen. 

Sammen med Eldrid Lein Molteberg fra Norsk institutt for bioøkonomi undersøkte hun hvordan ulike faktorer påvirker grønnfarging og dannelse av giftige glykoalkaloider i forskjellige potetsorter, skriver Nofima på sine nettsider

Undersøkte syv potetsorter

De syv potetsortene forskerne så nærmere på, var sorter som egner seg til dyrking i Norge. Det var de tre røde sortene Asterix, Nansen, Rutt og de gule sortene Celandine, Folva, Hassel og Mandel.

– Celandine tåler lys best. Det tar 60 timer før disse potetene blir uakseptabelt grønne når de oppbevares ved 20 grader. Nansen, som er den mest motstandsdyktige blant de røde sortene, blir uakseptabelt grønn etter 48 timer ved samme temperatur, forteller Hanne Larsen. 

Fakta om forskningen

  • Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med grossistene Norgesgruppen og Bama.
  • Målet var å finne tiltak som kan redusere mengden grønne poteter i butikker.
  • Forskningsarbeidet er utført i prosjektet «Grønne poteter i butikk» og er finansiert av Grofondet og Nofimas strategiske program «Future‑FoodControl».
  • Sistnevnte er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL).

Kilde: Nofima 

Det viste seg at Mandelpotet befinner seg i den andre enden av skalaen. Det går kun ett døgn før den blir uakseptabel misfarget.

Poteter som utsettes for lys, utvikler giftige glykoalkaloider, i tillegg til at de blir grønne. Grenseverdien er imidlertid såpass høy at du må spise store mengder grønne poteter før du eventuelt får symptomer på forgiftning, beroliger forskerne.

Emballasjen holdt ikke mål

Det viste seg også at ingen av de undersøkte emballasjeløsningene var gode nok for å beskytte mest mulig mot lys.  

Forskerne undersøkte syv ulike emballasjematerialer. To av disse var av plast, resten av papir. Blant papirvariantene var det to med svart trykk på innsiden, skriver Nofima.

– Kort oppsummert var lysgjennomslippet høyest for beigefarget plast og lavest for papirposer med svart trykk på innsiden, men ingen av de testede emballasjevariantene beskyttet tilstrekkelig mot lys, forteller Hanne Larsen.

– Vi håper at resultatene kan motivere butikkene til å utvikle bedre løsninger, som kan redusere matsvinn og sikre bedre potetkvalitet for forbrukerne, sier hun.

Powered by Labrador CMS