Debatt

Kan et produkt som er betydelig forurenset med miljøgifter, virkelig anses som rent? Rødt kjøtt er den tredje største kilden til miljøgifter i Norge, påpeker Tanja Kalchenko og Nina Cathrine Johansen i sin kronikk.

Tanja Kalchenko og Nina C. Johansen: Kjøttindustriens skitne markedsføring og bruk av begrepet «rene råvarer»

MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, jubler: En undersøkelse som de har bestilt, indikerer at flere nordmenn nå kan ha kjøpt ideen om kjøtt og egg som «rene råvarer».

Publisert Sist oppdatert

Kronikken til Tanja Kalchenko og Nina Cathrine Johansen er en reaksjon på artikkelen «Nordmenn vil ha mest mulig rene råvarer» i Økologisk24 som ble publisert 29. april.

Interessen rundt ultraprosessert mat har vist seg å være gunstig for kjøttindustrien. Den har nå muligheten til å markedsføre rødt kjøtt som et mer « naturlig» og «renere» valg.

Stadig flere studier viser at kjøtt, ikke bare prosessert, men også såkalt «rent» rødt kjøtt, gir kreft, hjerteinfarkt og diabetes type to.

Et markedsføringsgrep

Selv om konseptet med «rene råvarer» appellerer til forbrukere, er dette ikke annet enn et markedsføringsgrep som tjener til å avlede oppmerksomheten fra de negative helsemessige, miljømessige og sosiale konsekvensene av et høyt kjøttforbruk.

Dette er synd, fordi stadig flere studier viser at kjøtt, ikke bare prosessert, men også såkalt «rent» rødt kjøtt, gir kreft, hjerteinfarkt og diabetes type to. Og dette i motsetning til ultraprosesserte kjøtterstatninger og frokostblandinger. 

Ei heller dagens kjøttindustri eller produktet deres er spesielt naturlig eller ren. Her vil vi komme med noen fakta.

Tanja Kalchenko og Nina Cathrine Johansen fra lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen.

Rødt kjøtt og miljøgifter

Kan et produkt som er betydelig forurenset med miljøgifter, virkelig anses som rent? 

Rødt kjøtt er den tredje største kilden til miljøgifter i Norge. Ikke bare det, men kraftfôret til norske kyr, kyllinger og griser har en høy andel av sunne og næringsrike, dog importerte råvarer. 

Disse bearbeides imidlertid, og det tilsettes en rekke stoffer, inkludert vitaminer, mineraler, aminosyrer og palmeolje.

Rødt kjøtt er dessuten for lengst klassifisert som kreftfremkallende. Det er også godt dokumentert at proteiner fra animalske kilder ikke er like sunne som de fra planteriket.

At MatPrat når ut til mange, er ikke overraskende. Ifølge Matprat selv hadde de et budsjett i 2022 på hele 82,7 millioner kroner

Og slik har Opplysningskontoret for egg og kjøtt, MatPrat, holdt på i over 80 år. Dessverre er dette hjemlet i norsk lov – omsetningsloven fra 1936.

Budsjettet til MatPrat er flere ganger større enn budsjettet for generisk markedsføring av frukt og grønt, for ikke å snakke om statens kostholdskampanjer (se side 69 her). 

Selv om konseptet med «rene råvarer» appellerer til forbrukere, er dette ikke annet enn et markedsføringsgrep som tjener til å avlede oppmerksomheten fra de negative helsemessige, miljømessige og sosiale konsekvensene av et høyt kjøttforbruk.

Og Nasjonalt råd for ernæring, som består av Norges fremste fageksperter innen helse og ernæring, utgir sine rapporter gratis, i fritiden, og får null kroner til å markedsføre sin kunnskap. 

Bruker betydelige ressurser

Pr-byrået MatPrat bruker betydelige ressurser og har utført målrettet arbeid for å undergrave og skape forvirring rundt etablert vitenskap, inkludert å diskreditere de nye nordiske og de kommende norske kostrådene.

Det har lenge vært kjent at både de nye nordiske og kommende norske kostrådene, i tråd med oppsummert forskning, ville gi anbefalinger om å spise en god del mindre kjøtt (enn både tidligere råd og dagens forbruk). 

De anbefaler at rødt kjøtt (svin, lam og storfe) bør begrenses til maks 350 gram per uke. Og at inntak av prosessert kjøtt – som pølser, kjøttpålegg, kjøttdeig tilsatt salt og lignende – bør være så lavt som mulig.

MatPrat undergraver og tåkelegger

MatPrat undergraver og tåkelegger altså verdens beste vitenskap. Og denne organisasjonen lager og utgir pensumbøker i faget Mat og helse for norske skolebarn, noe norsk skole får gratis. 

De eier også nettstedene Matopedia og Matstart. Slik gratis pensum vil koste samfunnet dyrt på sikt.

Grunnlaget til rådet om kjøttreduksjon er samtidig svært solid. De store oppsummeringene, blant annet ved verdens ledende kreftforskere, kreftforeninger og Verdens helseorganisasjon, viser at såkalt rent rødt kjøtt sannsynligvis er kreftfremkallende, mens bearbeidet kjøtt sikkert er det. 

Kan et produkt som er betydelig forurenset med miljøgifter, virkelig anses som rent?

Bearbeidet kjøtt er i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt i norske matbutikker. Flere solide fagmiljøer, inkludert Kreftforeningen i Norge, fraråder derfor å spise ferdigprodukter av kjøtt, selv i små mengder, på regelmessig grunnlag. 

Stadig flere studier peker mot kreft

Stadig flere nye studier viser dessuten at både «rent» rødt kjøtt og spesielt ferdigprodukter av kjøtt, eller det som heter bearbeidet kjøtt, gir kreft, hjerteinfarkt og diabetes type to.

MatPrat undergraver og tåkelegger verdens beste vitenskap.

En an de nyeste er en omfattende studie publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet. Studien inkluderer 266.700 personer fra sju europeiske land, inkludert Norge og Sverige, og er en del av den store og pågående kohortestudien EPIC. 

Studien viser at de ulike undergruppene av ultraprosessert mat hadde svært ulik effekt på helsen. Det var hovedsakelig ferdigprodukter av kjøtt og brus som økte kreft, hjerteinfarkt og diabetes type to.

Powered by Labrador CMS