Foreslår omfattende tiltakspakke
20 grep som skal gi landet mer bærekraftig norsk fôr innen 2034
En tiltakspakke på hele 20 forslag skal sikre landet en produksjon av mer bærekraftig fôr enn i dag. Grepene må tas allerede i 2026, mener regjeringen.
Styringsgruppen for samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr overleverte i dag en rapport om bærekraftig fôr til fiskeri- og havministeren og landbruks- og matministeren.
Tittel: «På vei mot bærekraftig fôr – 20 grep for 2026.»
Rapporten skal være starten på et nasjonalt løft for mer bærekraftig matproduksjon, understreker styringsgruppen.
- Den kan du laste ned her.
Bakgrunnen for nødvendigheten av en slik tiltakspakke forklares blant annet med at fôrproduksjon gir miljøutfordringer, der hensynet til klima og naturmangfold står sentralt:
«Samtidig er det et politisk mål å øke andelen norskprodusert fôr for å styrke selvforsyning og verdiskaping. Dette krever strategiske valg for hvordan bygge nasjonal fôrberedskap uten å miste kursen mot de nasjonale klimamålene», understreker styringsgruppen for samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr.
Og her er hovedbudskapet:
- Innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i de norske matsystemene.
- Samfunnsoppdraget skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk industri for fôringredienser og øke forsyningssikkerheten i Norge.
- De foreslåtte 20 tiltakene må igangsettes allerede i 2026.
Tiltakene retter seg mot både myndigheter og næringsliv og er basert på bred involvering fra både forskere og næringsaktører, understreker de to departementene i en pressemelding.
Norsk matproduksjon er avhengig av trygg
og stabil tilgang på fôr
Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr ble etablert i 2024 for å styrke matsikkerheten, møte klimaendringer og redusere sårbarheten i norske forsyningslinjer.
Målet er altså at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.
– Norsk matproduksjon er avhengig av trygg og stabil tilgang på fôr. Med denne rapporten får vi konkrete råd som kan bidra til å styrke beredskap, naturhensyn og verdiskaping i hele landet, mener landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
– Bærekraftig fôr er avgjørende viktig for at vi skal utvikle en mer robust og framtidsrettet havbruksnæring. Rapporten gir oss et tydelig kunnskapsgrunnlag for veien videre. Den viser at vi har sterke fagmiljøer og næringsaktører som trekker i samme retning, er fiskeri- og havminister og partikollega Marianne Sivertsen Næss overbevist om.
- Les mer om bærekraftig fôr på forskningsrådets nettsider.
Nylige artikler
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Slutt på å selge energidrikk til barn under 16 år - veileder på plass
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?