Kyllingfôr uten importert soya.
Målet er at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Foreslår omfattende tiltakspakke

20 grep som skal gi landet mer bærekraftig norsk fôr innen 2034

En tiltakspakke på hele 20 forslag skal sikre landet en produksjon av mer bærekraftig fôr enn i dag. Grepene må tas allerede i 2026, mener regjeringen.  

Publisert Sist oppdatert

Styringsgruppen for samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr overleverte i dag en rapport om bærekraftig fôr til fiskeri- og havministeren og landbruks- og matministeren. 

Tittel: «På vei mot bærekraftig fôr – 20 grep for 2026.»

Rapporten skal være starten på et nasjonalt løft for mer bærekraftig matproduksjon, understreker styringsgruppen. 

Bakgrunnen for nødvendigheten av en slik tiltakspakke forklares blant annet med at fôrproduksjon gir miljøutfordringer, der hensynet til klima og naturmangfold står sentralt:

«Samtidig er det et politisk mål å øke andelen norskprodusert fôr for å styrke selvforsyning og verdiskaping. Dette krever strategiske valg for hvordan bygge nasjonal fôrberedskap uten å miste kursen mot de nasjonale klimamålene», understreker styringsgruppen for samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr.

Og her er hovedbudskapet:

  • Innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i de norske matsystemene.
  • Samfunnsoppdraget skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk industri for fôringredienser og øke forsyningssikkerheten i Norge.
  • De foreslåtte 20 tiltakene må igangsettes allerede i 2026.

Tiltakene retter seg mot både myndigheter og næringsliv og er basert på bred involvering fra både forskere og næringsaktører, understreker de to departementene i en pressemelding.

Norsk matproduksjon er avhengig av trygg
og stabil tilgang på fôr

landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap)

Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr ble etablert i 2024 for å styrke matsikkerheten, møte klimaendringer og redusere sårbarheten i norske forsyningslinjer. 

Målet er altså at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen om hva vi skal spise i matnasjonen Norge. Her på Umami 2025.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen mener at rapporten gir konkrete råd til å styrke norsk matberedskap. Her på Umami 2025.

– Norsk matproduksjon er avhengig av trygg og stabil tilgang på fôr. Med denne rapporten får vi konkrete råd som kan bidra til å styrke beredskap, naturhensyn og verdiskaping i hele landet, mener landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

– Bærekraftig fôr er avgjørende viktig for at vi skal utvikle en mer robust og framtidsrettet havbruksnæring. Rapporten gir oss et tydelig kunnskapsgrunnlag for veien videre. Den viser at vi har sterke fagmiljøer og næringsaktører som trekker i samme retning, er fiskeri- og havminister og partikollega Marianne Sivertsen Næss overbevist om.

Powered by Labrador CMS