EU-parlamentet
Biff og burger skal ikke lenger
kunne brukes om plantebasert mat
Det blir snart slutt på at plantebaserte produkter kalles biff eller burger. EU vil at begrepene kun skal brukes om kjøtt – for å unngå at forbrukerne blir forvirret.
Bekymring for klimagassutslipp fra produksjon av storfekjøtt har ført til at flere europeere har valgt å spise mer plantebasert, noe som av forkjempere anses som sunnere.
Men mange europeiske storfebønder, og politikere som representerer dem, anser plantebaserte produkter som etterligner kjøtt, som trussel mot en sektor med flere utfordringer.
– Ikke er det pølse, og ikke er det biff. Enkelt og greit. La oss kalle en spade for en spade, mener EU-parlamentariker Celine Imart fra det franske høyrepartiet Republikanerne.
Villedende for kunden
Hun ønsker et forbud mot å bruke begrepene om plantebaserte produkter.
– Alle har rett til å spise alternative proteiner – laget fra planter, i laboratorier, tofu eller insektmel, sier hun.
– Men å kalle det kjøtt, er villedende for kunden, sier Imart til AFP.
EU-parlamentet stemte over forslaget onsdag. Det endte med et flertall på 355 mot 247 stemmer for å forby at disse begrepene brukes om vegetarprodukter.
Lista over begreper som kan bli forbeholdt kjøtt, er lang. Det kan imidlertid ta tid før forbudet eventuelt trer i kraft. Det er nå de 27 medlemslandenes tur til å vurdere lovforslaget.
Støtten i EU-parlamentet regnes som en seier for europeiske storfebønder. Mange anser plantebaserte produkter som etterligner kjøtt, som en trussel mot en sektor med flere utfordringer.
- LES OGSÅ: Den sunneste maten har økt mest i pris
Nylige artikler
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Slutt på sertifisering av bedrifter som driver med økoturisme
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat
1 av 7 nordmenn handler ofte økologisk mat i butikken