
Matstreif 2025
Ga hjemgården nytt liv
og satset på økologiske bær
Etter 16. generasjoner og over 500 år i familiens eie overtok Vendel Aaram som første kvinne Aaram Gard. Hun tenkte nytt. Resultatet ble ulike produkter av økologiske bær og rabarbra.
Det må være lov å la seg imponere av lokalmatprodusenter i Norge. Av deres satsingsvilje, av deres oppfinnsomhet og pågangsmot.
Én av dem er Vendel Aaram som Økologisk24 møtte på Matstreif i Oslo sentrum i helga.
Da hun, som første kvinne i slekta, overtok Aaram Gard i Vanylven kommune, var hun fast bestemt på at hun «måtte jo bruke gården til noe».
Dette «noe» var ikke lite som sunnmøringen ga seg i kast med, sammen med familien. Hun ville gå for ulike produkter, laget av økologiske bær og rabarbra.
Siden 2020 er det blitt satt 10.000 bærbusker og rabarbraplanter i jorda på gården i Åram. Og det ble bygget et produksjonsanlegg.
Unik smak
Bærene, svartsurbær og solbær, blir plukket for hånd, råpresset, pasteurisert og tappet på flasker.
– Det er dét som gir den gode smaken, forteller Vendel Aaram, mens hun byr på en smaksprøve av Aronia gløgg.
Aronia melanocarpa er det greske navnet for svartsurbær. Derfra navnet på gløggen. Og den smakte så godt at undertegnede ba om påfyll.
Det lages selvfølgelig flere produkter av de økologiske bærene og rabarbraen fra ytre, søndre Sunnmøre: som solbærsaft, rips- og rabarbrasyltetøy. Produktene varierer etter sesong og tilgang på råvarer.
Men én ting er sikkert: den økologiske produksjonen på Aaram gard er debio-godkjent og dermed sertifisert.
På spørsmål fra Økologisk24 svarer hun at hun ikke har leveringsavtale for Aaram-produktene med noen kjeder. De selges gjennom butikken på gården, Bondens marked og via nettbestilling.
– Jeg er fortsatt ganske ny i gamet, men har veldig lyst til å få våre produkter inn i butikkene, sier hun.
Så hvem vet, kanskje Meny oppdager en ny matskatt. Denne gang i Åram i Sunnmøre.