
Matstreif 2025
Torggata i Oslo blir til Ostegata
under helgens lokalmatfestival
Torggata døpes om til «Ostegata» når 100 bønder og lokalmatprodusenter med sesongferske varer kommer til Matstreif – Oslos største festival av lokal mat og drikke.
Bondens marked, Stiftelsen Norsk Mat og Hanen inviterer i helga til Oslos største lokalmatfestival, Matstreif i morgen fredag 19. september og lørdag 20. september.
Hovedarenaen blir byens gamle handelstorg, Youngstorget, med mindre arrangementer andre steder i hovedstaden.
- Programmet til Matstreif finner du her.
– Vi skal fylle Youngstorget med et stort mangfold av lokalmat. For anledningen døper vi om Torggata til «Ostegata». Ett område blir også bryggerifestival, med sider og øl fra norske produsenter, forteller Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.

Bondens marked Norge arrangerer til vanlig 60 markeder i Oslo og omegn hvert år, og står bak festivalen sammen med Hanen og Stiftelsen Norsk Mat. Arrangørene lover festivalstemning og stort utvalg av mat og drikke.
Bra med øko på torget
For Økologisk24 må det være lov å peke på at økologiske produkter og råvarer vil også sette sitt preg på Youngstorget. Du kan smake og kjøpe økologisk is, urter, grønnsaker, økologisk kalve- og storfekjøtt, honning, og selvfølgelig mange oster.
Og for dem som gjerne vil vite mer om hvordan økologisk matproduksjon foregår, og som lenge har lurt på om øko virkelig er kjemisk fritt for kjemikalier, så er det bare å spørre øko-utstillerne om hvordan økologisk mat produseres.
– Matstreif er mer enn en handelsplass. Det er en feiring av norsk mat- og drikkekultur og viser sjela i matkulturen vår, sier Anne Mette Johnsen, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.
Stiftelsen forvalter merkeordningene Nyt Norge, Beskyttede Betegnelser og Spesialitet.
– På Matstreif vil du møte mange produsenter som viser bredden, mangfoldet og kvaliteten i våre merkeordninger, lover Johnsen.
Utvalget under festivalen spenner fra resultatet av årets hjortejakt over nyhøstede epler til havsalt og ringerikserter. Godt drikke blir det også, både med og uten alkohol, skriver arrangørene i en pressemelding.
– Det blir en egen del med bryggerifestival, med ti siderier og like mange bryggerier på en felles uteservering. Inne på Harlem Bar arrangerer vi en rekke kurs og smaksrunder, forteller Erling Kristensen i Hanen.
Det blir ølsmaking, sidersmaking og masterclass i sider og ost, der de besøkende blir servert både drikke, ost og faglig påfyll av produsentene selv.
NM i ost preger årets Matstreif
I dag 18. september er det kåring av vinnerne i NM i ost på Vulkan Arena. Det blir fagseminar og finalefest, som er åpent for alle osteinteresserte. Og fredag kommer altså flere av vinnerne til Matstreif, for å gjøre Torggata om til ostegate.
– Under NM skal 60 dommere smake seg gjennom 303 norske oster for å kåre årets ost 2025 , i tillegg til ulike kategorivinnere, forteller Camilla Sæbjørnsen, daglig leder i Norsk Gardsost.
Fredag morgen flytter ostene og ysterne til Youngstorget, der det blir to dagers matmarked med salg av Norges beste oster.

– Mer enn 20 norske osteprodusenter er på plass. Det vil bli salg av oste-tallerkener, Hall of Cheese og live-ysting av mozzarella. Her kan du også være med å kåre årets publikumsvinner blant alle de innsendte NM-ostene som er igjen etter bedømmingen, sier Sæbjørnsen.
– Matstreif viser det store mangfoldet i norsk lokalmat og drikke. Lokalprodusert mat og drikke styrker matberedskapen over hele landet og bidrar også til bedre mulighet for generasjonsskifte på gårder, framhever Bernt Bucher-Johannessen i Hanen.
Norsk mat- og drikkekultur på sitt beste
I tillegg til stort marked på Youngstorget byr Matstreif på flere spennende arrangementer for smaksløkene rundt omkring i Oslo.
Prøv norsk håndverkssider med historie på Harlem Bar, eller lær ølets hemmeligheter sammen med bryggere fra Trysil, Nøgne Ø, Ølsmia, Wettre, Hogna og Raus.
Matmulighetene er mange i helga. Hva med å bli med på osteløype, ølsafari? Eller lar du deg friste av en fire-retters sidermiddag på vakre Nedre Foss Gård på cidermakers dinner?
Les mer om lokal mat og drikke
Disse smaksopplevelsene krever imidlertid kjøp av billett, opplyser arrangørene.
For dem som heller vil vise sine ferdigheter med potetskrelleren, så er det mulig å delta i Oslo-finalen i NM i potetskrelling lørdag fra klokka 14 av. Det kan bli moro, synes arrangør-trioen.
Salget av lokalmat øker
Salget av lokalmat og drikke setter rekorder i verdi og volum. I hele Norge er det økende salg hos Bondens marked, gårdsbutikker, Reko-ringer, i dagligvarehandelen og i storhusholdningsmarkedet.
Den totale omsetningen av norsk lokal mat og drikke var på 12,3 milliarder kroner i 2023/2024 – en økning på over 1,3 milliarder (eller 12,2 prosent siden 2022/2023. Også salgsvolumet har gått opp betraktelig.
I januar i fjor økte Støre-regjeringen sitt omsetningsmål til 25 milliarder kroner innen 2035. Det fordi det forrige målet på 10 milliarder innen 2025 allerede var nådd ett år før fristen.