
Tre finalister igjen
Hvem vinner Norges Vels Gründerpris?
Hvem sikrer seg Norges Vels Gründerpris, og hvem får hederlig omtale? Vinneren kåres på Gründerkraft som i år har teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter som tema.
Avgjørelsen faller førstkommende onsdag 15. oktober, på Gründerkraft 2025 som avholdes for fjerde gang – i lokalene til Det Kongelige Selskap for Norges Vel på Hellerud Gård i Skjetten.
Årets Gründerpris retter seg mot innovasjoner som gir matprodusenter – fra gårdsbruk til kystfiskere og urbane dyrkere – tilgang til ressurser, verktøy og markeder som tidligere har vært utilgjengelige.
Prisen til vinneren består av Norges Vels Sølvmedalje, et diplom og 25.000 kroner. De to finalistene vil få hederlig omtale. I år deles Gründerprisen ut for sjette gang.
I fjor var det Kvitnes Gård i Vesterålen som trakk det lengste strået.
Det er 21 forslag som kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2025, opplyser utviklingssjef Hilde Tveiten Døvre i Norges Vel.
Juryen understreker at årets finalister er «svært gode».
«Pitcher» sin bedrift i finalen
På Gründerkraft skal de tre fortelle om bedriften sin – og erfaringene de har gjort seg som gründere – før det avsløres hvem som vinner, og hvem som hederlig omtale i år.

Og her en kort presentasjon av de tre finalistene til Gründerprisen 2025, basert på juryens vurderinger:
Biologisk AS
Silje Stenstad Nilsen er gründeren bak Biologisk AS, som hjelper norske gartnerier med å dyrke friske planter ved hjelp av nyttedyr og digitale verktøy.
Matprodusenter taper opptil 40 prosent av avlingene globalt på grunn av skadedyr og sykdommer. Samtidig skaper kjemiske sprøytemidler utfordringer for helse, miljø og matsikkerhet.
Biologisk hjelper profesjonelle gartnerier å produsere friske planter med biologisk plantevern ved å bruke nyttedyr og naturens egne mekanismer i stedet for kjemiske sprøytemidler.
Løsningen reduserer svinn, gir tryggere mat og styrker naturmangfoldet. Kombinasjonen av rådgivning og digitale overvåkingsverktøy gjør bærekraft både enklere og mer lønnsomt for norske gartnerier.
Agdir AS

André Skoog Bondevik og Svein Arild Frøshaug står bak Agdir AS, som har utviklet en skybasert løsning som gir oversikt og sparer tid for små og mellomstore familiebruk.
Landbruket preges av klimaendringer, økte krav til dokumentasjon og en betydelig administrativ byrde, og eksisterende digitale verktøy er ofte rettet mot større gårder.
Agdir har utviklet Agdir Farm, en skybasert SaaS-plattform (Software as a Service) for små og mellomstore familiebruk. Løsningen gjør landbruket smartere ved å kombinere sanntidsdata, automatisering og brukervennlig design.
Den gir bønder oversikt over feltforhold, vær, jord og vanning, samtidig som mye av det tidkrevende kontorarbeidet og dokumentasjonen automatiseres.
Avisomo
Martin Molenaar og Jo André Flåseth er gründerne bak Avisomo, som utvikler systemer for innendørs planteproduksjon året rundt, uavhengig av klima og geografisk plassering.

Klimaendringer gjør utendørs matproduksjon stadig mer usikker, der ekstremvær ødelegger avlinger og medfører store kostnader.
Avisomo utvikler og selger systemer for innendørs planteproduksjon som gjør det mulig å produsere ferske grønnsaker året rundt, uavhengig av klima, sesong og geografisk plassering.
Systemet kan integreres i dagligvarehandelens verdikjede, og gir både produsenter og forbrukere tilgang til kortreist og bærekraftig mat av høy kvalitet. Den digitale løsningen gjør det mulig for industrielle aktører å produsere planter uten at de tidligere erfaring.
- LES MER om Gründerprisen og de tre finalistene.
Gründerkraft er tenkt som møteplass for nyskaping på matområdet. Årets tema er «Teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter».
Det retter seg mot innovasjoner som gir matprodusenter – fra gårdsbruk til kystfiskere og urbane dyrkere – tilgang til ressurser, verktøy og markeder som tidligere har vært utilgjengelige.
På dagskonferansen skal blant annet disse snakke:
- Anders Petter Wik fra Landkreditt Forvaltning – om hvordan markedet vil se ut i fremtiden.
- Tor Jacob Solberg, lederen av Norsk Bonde- og Småbrukarlag – om fremtidens matsystem, bønder og gründere.
- Anne Dingstad fra Mimiro – om teknologibasert gründerskap.
- Louise Heiberg fra Nordic FoodTech – om å støtte modige igangsettere innen matteknologi.
- Ola Hedstein fra Rethink Food – om hva som er status for norsk agritech akkurat nå.
- Bjarne Tvete fra Aggrator – om hva som kjennetegner agritech-gründere som lykkes.
Og her kan du lese hele programmet.