Svært lave omsetningstall
Kun 1,6 prosent av Bamas frukt og grønt
var øko-produsert i 2024
I 2020 var 2,2 prosent av Bamas omsatte grønnsaker, poteter, frukt og bær økologisk produsert. Fem år senere har andelen falt ytterligere. Og øko-importen er større enn norsk øko-produksjon av grønt.
Økologisk24 har bedt Bama om en oversikt over deres økologiske omsetning i tidsrommet 2020 til 2024, og om de kunne skille øko-varene mellom norskproduserte og importerte.
Det gjaldt grønnsaker, poteter, frukt og bær.
I 2020 var 2,2 prosent av totalvekten på Bamas matvarer økologiske, ifølge tallene Økologisk24 fikk tilsendt. 1,6 prosent av det var økologisk import, mens 0,6 prosent var norskprodusert økologisk.
I fjor var fordelingen slik: Økologisk grønt (grønnsaker, poteter, frukt og bær) utgjorde da 1,6 prosent av totalen (konvensjonelt og økologisk produsert). 1,2 prosent var importert økologisk og 0,4 prosent produsert økologisk her hjemme i Norge.
Bama: – Lavere etterspørsel
– Salget av økologiske varer har falt de siste årene, og vi har opplevd at etterspørselen har blitt lavere, forklarer Bamas kommunikasjonsavdeling utviklingen innen øko-grønt med.
Slik har utviklingen vært i volum (vekt) for økologisk i årene 2020 til 2024:
2020: Økologisk import: 1,6 prosent / norsk: 0,6 prosent / totalt: 2,2 prosent
2021: Økologisk import: 1,4 prosent / norsk: 0,5 prosent / totalt: 1,9 prosent
2022: Økologisk import: 1,3 prosent / norsk: 0,5 prosent / totalt: 1,8 prosent
2023: Økologisk import: 1,2 prosent / norsk: 0,4 prosent / Totalt: 1,7 prosent
2024: Økologisk import: 1,2 prosent / norsk: 0,4 prosent / Totalt: 1,6 prosent.
Nylige artikler
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Økologiske Villbrygg AS skal forske på råvarebehandling av ville norske vekster
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat