
Jordbruksoppgjøret 2025
Økologisk grøntproduksjon i ferd
med å bli borte – trenger strakstiltak
Økologisk grønt utgjør nå kun 1,7 prosent av den totale omsetningen av norsk grønt i landet. Situasjonen begynner å bli veldig prekær.
Produksjonen har falt betydelig i volum de siste årene. Det samme har markedsandelen til økologisk potet, frukt, bær og grønt av totalen.
«Denne nedgangen krever umiddelbare og målrettede tiltak», skriver Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i kravet til årets jordbruksforhandlinger.
Bondeorganisasjonene peker på undersøkelser som viser at forbrukere er villige til å betale 20 prosent mer for økologiske enn for konvensjonelle matvarer.
«Noe av dette potensialet vil ikke kunne realiseres uten effektive virkemidler som gir produsentene nødvendig lønnsomhet og konkurransekraft som munner ut i en fornuftig prisdifferanse i butikken», advarer de to om i kravene til staten.
Står alene med markedsrisikoen
Én av hovedutfordringene i økologisk produksjon er markedsrisiko, understreker bondeorganisasjonene.
I dagens system står grøntprodusentene alene med risikoen for manglende salg, konkurrerende produkter og potensielle hindringer i distribusjonsleddet, mener Jordbrukets forhandlingsutvalg.
«Utfordringene for grøntprodusentene svekker økologisk landbruks evne til å produsere økologisk mat – og til å opprettholde sin rolle som pådriver for innovasjon og bærekraft. Uten forsterkede tiltak står vi i fare for å miste verdifull kompetanse som økologisk landbruk bidrar med til resten av sektoren», advarer Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Utfordringene for grøntprodusentene svekker økologisk landbruks evne til å produsere økologisk mat – og til å opprettholde sin rolle som pådriver for innovasjon og bærekraft.
Jordbrukets forhandlingsutvalg
Bondeorganisasjonene understreker overfor staten at det er nødvendig med tiltak som premierer volum som er solgt som økologisk – framfor grep som har fokus på økt arealtilskudd alene som virkemiddel.
Pristilskudd på omsatte varer vil stimulere til salg av økologiske produkter, samt ta bort noe av risikoen og usikkerheten i lønnsomheten, poengterer de to.
Jordbrukets forhandlingsutvalg foreslår derfor å innføre et pristilskudd på 1 krone per kilo omsatt økologisk frukt og grønt.
Tilskuddet tilsvarer en verdi på 12 prosent av produktverdien for volumkulturene i økologisk produksjon. Det forutsettes da at økologiske produkter fortsatt har en høyere pris enn konvensjonelle, står det i kravet til staten.
Meningen er at dette nye tilskuddet utbetales for økologiske matvarer som er omsatt som økologisk fra produsent, forutsatt at salget kan dokumenteres. Ordningen skal forvaltes av Landbruksdirektoratet.
Jordbrukets forhandlingsutvalget krever at dagens arealtilskudd for økologisk potet, frukt, bær og grønnsaker videreføres. Og forutsetter at Opplysningskontoret for frukt og grønt prioriterer markedsføringen av norske, økologiske grøntprodukter.
Uten forsterkede tiltak står vi i fare for å miste verdifull kompetanse som økologisk landbruk bidrar med til resten av sektoren
Det er verdt å merke seg at regjeringen legger opp til en tiltaksplan for økt produksjon og omsetning av økologisk frukt, bær og grønt i sin reviderte nasjonale strategi «Fra økologisk jord til middagsbord».
Det er Nasjonal ressursgruppe for økologisk jordbruk som skal utarbeide et forslag til hvordan den skal se ut, og hvilke konkrete virkemidler som skal brukes.
– Må få gjennomslag for øko-grønt
Hvor prekær situasjonen er, viser reaksjonen til Tor Jacob Solberg, lederen av Norsk Bonde- og Småbrukarlag, etter at kravene var overlevert til staten.
– Dette kravet må vi ha en seier på i år. Mange produsenter har gitt signaler om at de vil gi seg hvis det ikke blir mer lønnsomt framover å drive øko-grønt, understreket han på spørsmål fra Økologisk24.
Økologisk Norge er imidlertid bekymret for at kravet om pristilskudd på 1 krone blir for spakt.
– Vi er redde for at faglagenes krav er for lite for å ta bort grøntprodusentenes risiko og deres usikkerhet rundt lønnsomheten, sier fungerende daglig leder Kari Marte Sjøvik til Økologisk24.
– Likevel, det er helt nødvendig at vi får dette på plass i år hvis vi skal ha volumproduksjon av økologisk grønt i Norge også i tida framover, understreket hun.
Sjøvik håper at staten kjenner sin besøkelsestid, og at den legger på pristilskuddet for økologisk potet, frukt, bær og grønt. Og viser til tiltak fem i den reviderte strategien «Fra økologisk jord til middagsbord».
- Her finner du kravene i årets jordbruksoppgjør.