Zhibo Hamborg, forsker og leder for klonarkivet og  Dag Ragnar Blystad, seniorforsker ved divisjon for bioteknologi og plantehelse i Nibio, viser fram reagensrør med levende plantemateriale av potet.
Zhibo Hamborg, Nibio-forsker og leder for klonarkivet sammen med Dag Ragnar Blystad, seniorforsker ved Nibios divisjon for bioteknologi og plantehelse. Her viser de to fram reagensrør med levende plantemateriale av potet.

Norsk institutt for bioøkonomi

Nasjonal klonbank skal sikre framtiden til norske potetsorter

5. november åpner Nibio på Ås en nasjonal klonbank for hele 160 unike potetsorter. Det er viktig fordi bevaring av genetiske ressurser har stor betydning for norsk matsikkerhet.

Publisert
Slik blir levende plantemateriale fra ulike potetsorter oppbevart i klonarkivet.
Slik blir levende plantemateriale fra ulike potetsorter oppbevart i klonarkivet.

Lanseringen blir markert med et faglig arrangement onsdag 5. november fra klokka 10 til 15 i Nibios lokaler i Ås.  

Der samles aktører fra hele potetnettverket i Norge for å diskutere prioriteringer, organisering og framtidige muligheter for bevaring og bruk av potetens genetiske ressurser, skriver Norsk institutt for bioøkonomi i en pressemelding.

Linn Borgen Nilsen, leder for norsk genressurssenter, utenfor klonarkivet for potet. Genressurssenteret koordinerer arbeidet med å omorganisere og oppgradere dagens bevaringssystem.
Linn Borgen Nilsen, leder for norsk genressurssenter, utenfor klonarkivet for potet. Genressurssenteret koordinerer arbeidet med å omorganisere og oppgradere dagens bevaringssystem.

Nasjonal klonbank for potet vil driftes av avdelingen for virus, bakterier og nematoder i skog, jord og hagebruk i Nibios divisjon for Bioteknologi og plantehelse.

I klonbanken, et spesialrom med tilliggende laboratorier, blir levende plantemateriale fra 160 unike potetsorter bevart, renset og gjort tilgjengelig – til nytte for forskning, foredling og bønder.

Potetens sentrale plass

Poteten har hatt en sentral plass i norsk kosthold siden den kom til landet på midten av 1700-tallet. Gang på gang har den reddet befolkningen fra sult, og det vil den kunne gjøre i framtiden også, hvis vi tar godt vare på den.

Poteten er en bærebjelke i norsk matberedskap. Nå samler NIBIO et mangfold av potetsorter i en nasjonal klonbank på Ås. Der blir friskt plantemateriale bevart, dokumentert og gjort tilgjengelig for bruk i forskning og foredling.

Poteten er sårbar for mange ulike sykdommer og skadedyr og det kommer stadig nye, framhever Nibio. 

Klonbanken er avgjørende viktig for
å sikre bevaring og bærekraftig bruk av genetiske ressurser i potet

Zhibo Hamborg, Nibio-forsker

Genetisk variasjon er nøkkelen til utvikling av sorter som takler framtidens utfordringer. Derfor er det avgjørende at vi har tilgang til en stor variasjon av potetgener, poengterer instituttet.

– Klonbanken er avgjørende viktig for å sikre bevaring og bærekraftig bruk av genetiske ressurser i potet, understreker Zhibo Hamborg ved Nasjonal klonbank for potet.

Jøssing er en gammel potetsort som ble foredlet fram ved Norsk landbrukshøyskole på Ås (nå NMBU). Den fikk navnet etter motstandsfolk i krigsåra og ble dyrket allerede under krigen og fram til 1981. Da fikk man sorter som hadde bedre egenskaper, blant annet bedre motstandskraft mot tørråte, en soppsykdom som er en stor utfordring i potetproduksjon.
Jøssing er en gammel potetsort som ble foredlet fram ved Norsk landbrukshøyskole på Ås (nå NMBU). Den fikk navnet etter motstandsfolk i krigsåra og ble dyrket allerede under krigen og fram til 1981. Da fikk man sorter som hadde bedre egenskaper, blant annet bedre motstandskraft mot tørråte, en soppsykdom som er en stor utfordring i potetproduksjon.

– På denne måten vil forskere, planteforedlere og bønder ha tilgang til friskt og verdifullt plantemateriale i framtiden, opplyser hun.

Og her i korte trekk hva den nasjonale klonbanken for potet får ansvar for:

  • å bevare et bredt spekter av potetsorter – fra gamle landsorter til nyere norsk sortsmateriale.  Landsorter er gamle, ofte lokalt tilpassede potetsorter som har blitt dyrket over tid i ulike deler av landet, og som har utviklet seg gjennom utvalg og seleksjon av bønder, uten moderne foredling. Landsorter har ofte distinkte egenskaper, både når det gjelder smak, næringsinnhold og kulturhistorisk verdi.
  • å tilby friskt materiale til forskning, foredling og produksjon av settepoteter.
  • å rense og dokumentere gamle og nye sorter.
  • å koordinere et nasjonalt nettverk for potet og legge grunnlag for formidling av potetens kulturhistorie i Norge.

Etableringen av Nasjonal klonbank for potet er en del av Nasjonal tiltaksplan for genetiske ressurser for mat og landbruk, som Landbruks- og matdepartementet lanserte i 2023. 

Norsk genressurssenter i Nibio koordinerer arbeidet med å omorganisere og oppgradere dagens bevaringssystem, opplyser instituttet i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS