 
        Animalia
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
«Stabil» er et ord som beskriver norsk økologisk matproduksjon bra. «Stabilt lav» er en enda bedre beskrivelse, viser et blikk inn i Animalias rapport «Kjøttets tilstand 2025».
Av og til så hender det at én setning er nok for å beskrive et mer komplekst område på en meget treffende måte.
En slik setning fant Økologisk24 i Animalias ferske rapport «Kjøttets tilstand» som beskriver statusen i norsk kjøtt- og eggproduksjon på en både detaljert og lettfattelig måte.
Animalia er landets ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon og eies av Nortura og Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund.
Setningen omhandler økologisk dyrehold i Norge og lyder slik:
«Andel av produksjonen som er økologisk, er lav sammenholdt med de politiske ambisjonene for denne driftsformen, men avspeiler godt etterspørselen etter økologiske produkter i dag.»
Setningen er en god situasjonsbeskrivelse når det kommer til norsk matproduksjon anno 2025, men den kan, og bør, i høyeste grad oppfattes som en slags marsjordre til politikerne for at de legger forholdene til rette for at norske matprodusenter kan nå det nasjonale målet om 10 prosent økologisk areal (og produksjon) innen 2032.
I rettferdighetens navn bør det nevnes at målet ble vedtatt av Stortinget i starten av 2025, altså inneværende år.
Tallene i rapporten viser at den samlede økologiske produksjonen i Norge holder seg ganske stabil – både i antall dyr og som andel av den totale produksjonen. I 2024 ble det imidlertid registrert en viss nedgang i økologisk melkeproduksjon og sauehold, påpekes det i rapporten.
Det var også et lite fall i produksjonen av økologisk storfe og småfe, mens det var en liten økning i produksjonen av økologisk gris.
Det er i det hele tatt relativt små svingninger når det kommer til økologisk kjøttproduksjon i Norge, understreker Animalia i den aktuelle rapporten. Kanskje med ett unntak: Etter at den økologiske produksjonen av fjørfekjøtt gikk nokså kraftig ned i 2023, har pilene snudd i 2024, og produksjonen økte noe igjen.
Øko-egg øker igjen
Eggproduksjon er den med høyest økologisk andel av landets totale eggproduksjon, nemlig 6,4 prosent. Den økte igjen i 2024, etter en liten nedgang året før.
Størst prosentmessig øko-andel av totalen etter det er sau (4,9 prosent), ammekyr (4,3 prosent), melkekyr (3,3 prosent) og geit (3,2 prosent).
I fjor ble det veid inn i overkant av 4.700 tonn økologiske egg, noe som betyr en økning på 3,6 prosent fra 2023. Økologiske egg utgjør snaue 7,5 prosent av totalt innveide egg (tonn).
- LES OGSÅ: Nedtur for økologiske egg i 2023
Animalia peker (igjen) på en utvikling som i lengden ikke vil være holdbar, ikke minst med tanke på Norges selvforsyning av mat. Antall produsenter fortsetter nemlig å gå ned for alle dyreslag.
 «Denne trenden har vedvart i mange år og har fått størst utslag innenfor storfe- og sauehold», framheves det i rapporten. 
Sammenlignet med de fleste andre europeiske land er både andelen av produksjonen som er økologisk og etterspørselen etter økologiske produkter lav i Norge.
Heller ikke i Norges nordiske naboland ser det ut til å gå riktig vei. Både Sverige og Danmark har opplevd en nedgang i både produksjon og etterspørsel etter økologiske husdyrprodukter de siste årene.
 
            
 
     
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        