Økologisk måltid under Økouka. Fristende, ikke sant? Og sunt er det også.

Økouka 2025

Økouka 2025: opplev og nyt det økologiske Norge

Bli med på nasjonal feiring av bærekraftig matproduksjon med et rikholdig program.

Publisert Sist oppdatert

Det er «dags» igjen for Økouka. Gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon retter arrangementene seg mot alle som ønsker å lære mer om bærekraftig matproduksjon. 

Økouka byr igjen på mange interessante og matnyttige arrangement over hele landet.

Økouka er blitt en nasjonal begivenhet som samler forbrukere, bønder, matprodusenter, restauranter, og barn og unge for å feire økologisk mat og fremme en bærekraftig livsstil, skriver Økologisk Norge i en pressemelding. 

I år går Økouka hovedsakelig av stabelen i uke 38, det vil si i tidsrommet fra 15. til 21. september, men noen steder i landet har den allerede begynt, mens den i andre deler til vare helt fram til 26. september.

Disse står
bak Økouka

  • Økologisk Norge
  • Norges Bondelag
  • Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  • Biodynamisk forening
  • Spire
  • Geitmyra Matkultursenter for barn nasjonalt
  • Bondens Marked Norge
  • Fremtiden i Våre Hender
  • Norsk Permakulturforening
  • Natur og Ungdom.

På Økouka vises hvordan økologiske dyrkingsmetoder, mangfoldige avlinger og kortreiste verdikjeder styrker samfunnets evne til å håndtere kriser. Og den har mye å by på:

  • høyst praktiske verksteder om kjøkkenhager og konservering
  • kurs i frø­lagring
  • foredrag om jordhelse som klimatiltak
  • debatter med lokale politikere om regionale beredskaps­lager
  • vern av matjord og andre politiske virkemidler.

Arrangementene gir rikelig anledning til å sette seg inn i hva økologisk matproduksjon innebærer, og hvilke fordeler den gir.

Gårdsmarkeder synliggjør produsenter som allerede bidrar til robust matforsyning, mens høsttakkefester feirer fellesskapet som oppstår når naboer deler kunnskap og råvarer. 

Slik blir «beredskap» både konkret, engasjerende og handlings­rettet, framhever Økologisk Norge i pressemeldingen.

Og ikke minst: Økouka garanterer god økologisk mat som forhåpentligvis mange lar seg friste av.

Noe for alle

I 2025 har vi Økoukas mest rikholdige program noensinne, mener Økologisk Norge. Og det må godt gjøres å protestere mot akkurat det.

Vil du bake med Nils fra Bakermesterskapet? Se gratis hjemmekino med venner? Lære fermentering for de kresne, eller bygge en kompost-reaktor? 

Eller får du lyst til å dra på eplefestival? Smake på Norges beste ost? Høre Marte Wulff spille konsert og snakke om sitt engasjement for klima? 

Eller hva med å bygge din egen walipini, lære deg å dyrke mat på din egen plen eller høre fagfolk og politikere diskutere framtidens landbruk? Eller rett og slett drikke god kaffe, spise god mat, gå på hagevandring og nyte fellesskapet?

Alt dette og mer til kan du altså oppleve under Økouka 2025.

Ta deg litt tid, og se gjennom programmet, smekkfullt med godbiter, og dra til dine lokale arrangement.

Og her kan du lese litt om historien til Økouka. Den startet opp i Nord-Trøndelag i 2011 under navnet Økoveka. I Oslo ble den for første gang arrangert i 2013. 

I 2014 kom Økouka til Buskerud, og i 2015 ble Stavanger, Bergen, samt Møre og Romsdal med. I 2016 slo Agder, Telemark, samt Nord-Østerdal og Røros følge. 

I 2017 kom Nordland til, og i 2018 fulgte Østfold, Sunnfjord, Tromsø og Vestfold etter. 

I 2020 kom Økouka til Aurland, og året etter fikk vi Økouke i Troms og Finnmark og i Østerdalen.

Powered by Labrador CMS