Stiftelsen Norsk Mat
Se hvem som vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2025
Han er avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim og har over lang tid gjort seg bemerket med sitt enestående arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag.
Vinneren heter Geir‑Rune Larsen. Gjennom en lang og dedikert karriere har han inspirert unge til å søke seg til restaurant- og matfag, mente juryen.
Det var landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) som sto for overrekkelsen av matkulturprisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo i dag.
– Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring, før de velger utdanning, viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sa Sandtrøen.
– Det er fantastisk, og betyr så mye, sa den stolte vinneren Geir-Rune Larsen etter prisutdelingen.
– Denne prisen deler jeg med mange: ungdomskolene, rådgiverne, alle bedriftene vi jobber med, og mange flere. Rekrutteringsarbeidet hadde ikke vært mulig uten dem, roste han.
– Rekruttering er ferskvare, og noe vi må jobbe med hele tiden, minnet Geir-Rune Larsen om.
Årets publikumsavstemning skapte stort engasjement med mange stemmer til de fem finalistene, opplyser Stiftelsen Norsk Mat som nå står for tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
Årets pris rettet søkelyset mot rekruttering til restaurant- og matfag.
Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater
Fagjuryen trekker fram Geir‑Rune Larsens langsiktige og målrettede arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag og understreker at han har vært en brobygger mellom skole og arbeidsliv – med sterk lokal forankring i Trøndelag og et tydelig fokus på norske råvarer i sesong.
Geir-Rune Larsen har gjennom mange år lagt ned en enestående innsats for å gjøre fagene attraktive for ungdom, blant annet ved å utvikle rekrutteringskonseptene «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant», poengterte landbruks- og matministeren.
Han viste til at tiltakene er blitt tatt i bruk nasjonalt og at de har bidratt til økte søkertall hos mange av landets skoler.
– Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed for å sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa Nils Kristen Sandtrøen.
- LES OGSÅ: Vil rekruttere flere faglærte kokker
Nylige artikler
Se hvem som vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2025
Nytt kart over grå arealer skal bremse nedbygging av kostbare jordområder
18 prosent mindre matsvinn i norsk jordbrukssektor
Rosiner topper fortsatt verstinglisten
Matredderne er mest keen på Menys varmmat
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Rosiner topper fortsatt verstinglisten
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat