«Jeg tror de fleste kjøkkensjefer på offentlige institusjoner vil være positivt innstilt til å øke andelen økologiske råvarer – for bærekraft, miljø og samfunnsansvar står sterkt i kjøkkenbransjen», skriver Arnt R. Steffensen i kronikken sin.
«Matnasjonen Norge» trenger sårt flere kokker, mener regjeringen. 10 millioner kroner og en ny tilskuddsordning for opplæringskontorer innen restaurant- og matfagene skal hjelpe på rekrutteringen.

Statsbudsjettet 2026

Vil rekruttere flere faglærte kokker

Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner for å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag – blant annet for å utdanne flere faglærte kokker.

Publisert Sist oppdatert

– Norge har behov for at flere unge med kloke hender og engasjement for maten, velger kokkeyrket. En fellesnevner for flere sektorer i næringen er knapphet på fagfolk, mener landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Den foreslåtte bevilgningen på 10 millioner kroner skal styrke rekrutteringen til restaurant- og matfag og bidra til å utdanne flere faglærte kokker. Det skal etableres en ny tilskuddsordning for opplæringskontorer innen de nevnte fagene. 

Målgruppen er opplæringskontorer som tar et regionalt ansvar i samarbeid med medlemsbedrifter, kommuner og fylkeskommuner, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Midlene skal fordeles på tre opplæringskontorer som bruker lokale råvarer og representerer tre mattradisjoner fra kyst, fjell/innland og Nord-Norge. 

Opplæringskontorene som kvalifiserer for ordningen, må sikre et tilbud med seriøsitet i arbeidslivet og gode faglige opplegg i virksomhetene de samarbeider med, heter det i forslaget til neste års statsbudsjett.

Powered by Labrador CMS