
Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio)
Slik kan norske bønder produsere dobbelt så mye frukt og grønt som i dag
Forskningssjef Inger Martinussen ved Nibio har undersøkt hva som må til for å øke produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge. Det skal ikke være vanskelig.
Norge kan produsere dobbelt så mye frukt og grønt som i dag, mener Nibios forskningssjef Inger Martinussen. Hun har forsket på om det er mulig å øke produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge.
Martinussen er ikke det minste i tvil:
– Ja, det kan vi, fastslår hun.
Hvis alle i Norge spiser ett eple mer i uken, utgjør det 28,7 millioner kilo. Det er mer enn vi produserer i dag
Inger Martinussen, forskningssjef
I den ferske publikasjonen «Grønn vekst – kan vi øke produksjonen av frukt og grønt?» viser hun hvordan. Den ble presentert på Arendalsuka denne uken.
Det er definitivt behov for en dobling av den norske produksjonen av frukt og grønt – for i dag er det mye frukt og grønt som importeres.
– Bare 23 prosent av eplene som vi spiser, er norske. Agurk, derimot, er en suksesshistorie med tanke på egenproduksjon. Der er vi oppe i 78 prosent norsk. Poteter er størst i volum og størst i andel med en norskandel på 87 prosent, forteller Martinussen.
Verdens beste tomatdyrkere
Forskerne hos Nibio har sett på arealene og hvor de ulike grønnsakene kan dyrkes. For eksempel kan 45 prosent av all den fulldyrkede jorden i Norge brukes til gulrot.
– Det blir fryktelig mye gulrot, slår hun fast.
For ikke å snakke om tomater.
– Norske tomatdyrkere er verdens beste, mener Inger Martinussen.

– Det er de som klarer å dyrke mest tomat per arealenhet. Dessuten jobbes det masse for å gjøre produksjonen mer bærekraftig, forteller hun videre.
Gartneriene har nemlig innført forskjellige klimatiltak. Undersøkelser viser en nedgang i utslipp per kilo tomat på 45 prosent, skriver Nibio på sine nettsider.
Tomatdyrkerne kan blant annet benytte seg av spillvarme, næringsrikt avfall og CO₂ fra andre næringer.
Men tilbake til eplene. Der har utviklingen gått i feil retning, mener forskningssjefen.
Det norske forbruket har gått ned fra 13 til 8,8 kilo per person mellom 2008 og 2024. Forskerne har løsninger der også, men det er du og jeg som spiser eplene, som bestemmer til syvende og sist.
– Det jobbes med nye sorter, men forbrukeren har selvfølgelig veldig mye å si. Folk liker faste, sprø, smakfulle eplesorter, sier Martinussen.
Nå kan du dessuten spise norske epler hele året. Ny teknologi for å lagre eplene – Smartfresh – gjør at de holder mye lenger på den gode kvaliteten. Dermed kan produksjonen og salget av norske epler økes kraftig.
– Hvis alle i Norge spiser ett eple mer i uken, utgjør det 28,7 millioner kilo. Det er mer enn vi produserer i dag, sier Martinussen.
Hun utfordrer alle til å gjøre nettopp det: Spis ett ekstra eple i uken.
Myndighetene kan bruke den offentlige innkjøpsmakten for å øke etterspørselen etter norsk frukt og grønt. Det er en nøkkel for å øke tilgjengeligheten, men også for å øke markedet
Ivar Horneland Kristensen, direktør i Nibio
Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen fastslår at Nibio ønsker å utvikle kunnskapen og teknologien. Det kan være alt fra selve sortsutviklingen til veksthusteknologi.
– Oppgaven vår er å være med og få fram kunnskap og nye metoder slik at det er mulig å få til en dobling, eller mer. Når vi er best på å produsere tomater, er det ikke fordi det er naturgitt. Det er fordi vi har brukt kunnskap og teknologi, sier han.
Skal doblingen bli noe av, så trengs det likevel mer enn kunnskapen til forskerne, understreker forskningsinstituttet på sine nettsider.
– Du må ha en verdikjede som henger sammen, understreker Kristensen.
- Lyst til å vite mer om økologiske grønnsaker? Vær så god.
Bama og Gartnerhallen står for viktige deler av den verdikjeden. Gartnerhallen-sjef Kai Knutsen er klar:
– Vi kommer til å levere mer tomater til markedet, sier han.
– Vi må gå i takt med hva forbrukeren tenker og gjør, men vi må også bli flinkere til å fortelle forbrukeren om egenskapene bak produktene, sier konsernsjef Bent Andersen i Bama.
Og legger til at dette ikke bare gjelder norsk tomat. Norsk agurk knuser import på smak og kvalitet, synes han.
Ivar Horneland Kristensen i Nibio utfordrer politikerne til å handle riktig:
– Myndighetene kan bruke den offentlige innkjøpsmakten for å øke etterspørselen etter norsk frukt og grønt. Det er en nøkkel for å øke tilgjengeligheten, men også for å øke markedet, sier han.
- Her finner du «Grønn vekst – kan vi øke produksjonen av frukt og grønt?».