Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Velfortjent heder til Jerseymeieriet
Jerseymeieriet utenfor Bryne går nye veier med dyrevernmerket drikkemelk. Nå ble landets fjerde største meieri belønnet med bedriftsutviklingspris i landbruket i Rogaland.
Jerseymeieriet på Herikstad gård rett sør for Bryne beskriver seg selv som et lite meieri for ei lita ku. I dag er familiebruket Norges eneste som lager meieriprodukter av ren jerseymelk.
Jerseymeieriet, som ble etablert så sent som i 2021, er ikke et industri-, men et handverksmeieri. Der på gården drives småskalaproduksjon av meieriprodukter fra egne dyr.
– Å vinne bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Rogaland betyr utrolig mye for oss. Det kjennes som en stort klapp på skulderen for alt arbeidet vi har lagt ned, forteller prisvinner, gründer og daglig leder Sonja Herikstad Skårland.
– Vi er stolte over at vår satsing på kvalitet, bærekraft og lokal verdiskaping blir lagt merke til og verdsatt, forteller prisvinner, gründer og daglig leder Sonja Herikstad Skårland.
Og det blir den. I januar i år lanserte Jerseymeieriet nemlig Norges første dyrevernmerkede drikkemelk fra kuer som får beholde kalvene sine. Og det er ikke bare Dyrevernalliansen som ble glad for det.
De 85 jerseykuene er små, nysgjerrige, har et godt lynne, er fôreffektive og produserer melk med rundt 50 prosent høyere fettinnhold og 30 prosent høyere proteininnhold.
Det er ikke uten grunn at Erling Braut Haaland er en av mange som flittig fyller flaskene sine på melkeautomaten på gårdsutsalget, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding. Det er de som står bak prisen (se faktaboksen).
Kari Holmefjord Vervik, som er regiondirektør for Innovasjon Norge Rogaland, er dypt imponert over hva de innovative melkebøndene på Bryne har fått til.
– Det er utrolig flott å se hva jærsk drivkraft kan skape på bare fire år. Jerseymeieriet har blitt en suksess på grunn av hardt arbeid, fokus på kvalitet, bærekraft og god forretningsteft, sa hun under prisutdelingen.
– Sonja har med meieriet foredlet og økt verdiskapingen på den unike Jerseymelken, både for gården og lokalsamfunnet, framhevet Kari Holmefjord Vervik.
Ekte håndarbeid
De 85 kyrne på Herikstad gård beiter ute nesten halve året, ligger på vannmadrasser og får svært god stell av bonden.
«Det gir gode råvarer. Ved hjelp av godt håndverk og produktutvikling blir dette omgjort til melk, smør, rømme, yoghurt, camembert og is», understreker Innovasjon Norge i en pressemelding.
Produktene finnes i over 100 utsalg, spredt fra Agder til Troms.
Sonja og Per Ådne Skårland er opptatt av å ta vare på råvarene og benytte hele melken, både fløyten og skummamelken. Dette har ført til mange magre produkter, fulle av protein.
Jerseymeieriet har klart det som svært ofte er vanskelig med bedriftsutvikling
i landbruket – å bygge en stor og innbringende foredlingsbedrift, basert på gårdens egne ressurser
«Det unike med Jerseymeieriet er nettopp denne kombinasjonen av kvalitet og kvantitet», skriver Innovasjon Norge videre.
Helmelken deres ble kåret til «Årets meieriprodukt» på Årets Måltid i 2022, og smøret fikk samme pris i 2025.
Nylig kom Jerseymeieriet også til finalen i Matskattvalget for 2025 som supermarkedkjeden Meny står bak. Der ble særlig Jæren-meieriets utviklingsplaner for økologiske meieriprodukter trukket fram.
Jerseymeieriet har altså klart det som svært ofte er vanskelig med bedriftsutvikling i landbruket – å bygge en stor og innbringende foredlingsbedrift basert på gårdens egne ressurser, roser Innovasjon Norge.
De har full kontroll i hele verdikjeden, driver gressbasert husdyrproduksjon og legger stor vekt på å være mest mulig selvforsynt med fôr. Produsenten bruker ikke soya eller annet langreist fôr, understreker prisutdeleren.
Og de har mer å gå på for ytterligere vekst framover. I dag går 350.000 av den total melkeproduksjonen på 650.000 liter innom meieriet, opplyser Innovasjon Norge.
Blant de 13 ansatte finnes det mange unge og kvinner fra lokalsamfunnet. Parets fire døtre på gården har deltatt i oppbyggingen av meieriet, og den eldste jobber nå som salgs- og markedssjef.
Familiebedriften bruker moderne utstyr for å sikre effektiviteten i meieriproduksjonen, men hvert produkt er fortsatt preget av ekte håndarbeid, hvor gårdens ressurser blir benyttet til det fulle, poengterer Innovasjon Norge.