
Synspunkt
– Det må mer enn et politisk vedtak til for å nå målet om
10 prosent økologisk
Øko-tallene for 2024 gir grunn til bekymring. Om vi ikke gjør noe som monner, er jeg redd vi ikke får flere bønder til å se mulighetene i å legge om til økologisk produksjon.
Økologisk Norge var svært fornøyd i vår da regjeringen la fram den reviderte strategien for økologisk produksjon i Norge – med et tydelig tallfestet mål om 10 prosent økologisk areal innen 2032.
Dette markerte et politisk skille i norsk landbrukspolitikk, der et bredt flertall faktisk løftet fram ønsket om mer økologisk produksjon i Norge.
Når vi nå leser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2024, ser vi tydelig at det er en lang vei å gå for å nå målet. Derfor har vi også sagt at det må mer enn et politisk vedtak til for å snu denne trenden.
Det som bekymrer meg mest, er nedgangen i karensarealet.
Karensareal er arealer som er under omlegging fra konvensjonell til økologisk drift, og som ennå ikke er godkjent som økologiske. Nedgangen sier derfor noe om hvor mange som faktisk er på vei inn i økologisk produksjon.
Med bare 4,3 prosent økologisk areal i 2024 – en økning på 0,1 prosentpoeng fra året før – er det tydelig at utviklingen går for sakte.
Det som bekymrer meg mest, er nedgangen i karensarealet. Karensareal er arealer som er under omlegging fra konvensjonell til økologisk drift. Nedgangen sier derfor noe om hvor mange som faktisk er på vei inn i økologisk produksjon
Tallene gir grunn til bekymring, og om vi ikke gjør noe som monner, er jeg redd vi ikke får flere bønder til å se mulighetene i å legge om til økologisk.
Samtidig viser tall fra dagligvarehandelen økt volumsalg av økologiske varer. Det gir et bilde av at etterspørselen i økende grad blir dekket av import dersom norsk landbruk ikke handler nå.
Når vi vet at det tar tid å legge om driften, har vi ikke tid til å vente på neste års jordbruksoppgjør. Vi må være tydelige allerede nå i all kommunikasjon til bønder: Vi har behov for at de legger om til økologisk drift i alle typer produksjoner.
«Fra økologisk jord til middagsbord», den reviderte nasjonale strategien for økologisk landbruk 2025 til 2032, vil kreve mer enn gode intensjoner. Skal målet nås, må det offentlige ta en mer aktiv rolle, blant annet gjennom forpliktende matinnkjøp og bedre insentiver for økologiske matprodusenter.
Det trengs en helhetlig innsats – fra politikk til forbrukerbevissthet – for å gjøre økologisk landbruk til et reelt og bærekraftig alternativ.
Økologisk Norge forventer at hele landbruket framover genuint løfter behovet for mer økologisk produksjon i Norge. Det er samvirkene og bondelagene, med sine medlemmer, vi må få med på det.
Den nasjonale strategien for økologisk landbruk vil kreve mer enn gode intensjoner. Skal målet nås, må det offentlige ta en mer aktiv rolle
Derfor er det viktig at ikke bare Økologisk Norge løfter behovet, men at vi i samarbeid kan gjøre mer.
Jeg synes at om det arrangeres et møte om kornproduksjon i regi av Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag eller Felleskjøpet, så skal økologisk være et helt naturlig innslag.
Vi kan ikke lenger ha egne møter for økologisk. Da når vi stort sett bare økologiske produsenter. Vi trenger at konvensjonelle bønder får høre og lære mer om hvordan det faktisk er mulig å legge om til økologisk drift. Det samme gjelder for alle andre produksjoner.
For å nå målet om 10 prosent økologisk areal, må mange legge om de neste årene.
Mange unge bønder står foran et valg når de overtar en gård. Hvordan kan vi sikre at de får et godt nok kunnskapsgrunnlag til å ta sitt eget valg om produksjonsmåte?
Å legge om til økologisk, er krevende i seg selv. Derfor er det viktig at organisasjonene og naboene fungerer som heiagjeng for dem som ønsker å ta steget over til økologisk
Vi må sørge for at alle som går på naturbruk, får denne kunnskapen – ikke bare de som velger økologisk som valgfag.
Jeg mener at vi må komme dit at alle naturbrukselever lærer like mye om hvordan man produserer økologisk som konvensjonelt – både i klasserommet og, vel så viktig, gjennom praksis og gårdsbesøk hos dyktige økologiske bønder.
I Landbrukets Økoløft har vi nettopp en gruppe med dyktige økologiske bønder som står klare til å ta imot både konvensjonelle bønder som vil lære og skoleelever som er nysgjerrige på produksjonsmåten.
Å legge om til økologisk, er krevende i seg selv. Derfor er det viktig at organisasjonene og naboene fungerer som heiagjeng for dem som ønsker å ta steget over til en mer krevende, men også svært givende, produksjon – og at vi alle er åpne og nysgjerrige på hvordan dette kan gjøres.